Календар

Поморийско езеро с нов посетителски и природозащитен център

Поморийско езеро с нов посетителски и природозащитен центърПо покана на Зелени Балкани се очаква Премиерът Бойко Борисов да открие новопостроената сграда на модерен център за опазване на Поморийско езеро.

Откриването на центъра е и част от българския принос към честванията на 2010г., обявена от Генералната Асамблея на ООН за «Годината на биологичното разнообразие»

Церемонията ще се състои на 10 юни 2010 г., от 12ч. на брега на Поморийско езеро.

Специално за събитието ще пристигне и г-н Флориан Фихтъл - Постоянен представител на Световна Банка за България. На официалното откриване ще присъстват също Областният управител на Бургас - Константин Гребенаров, Заместник министърът в Министерството на околната среда и водите - Ивелина Василева, Директорът на РИОСВ Бургас – Бойчо Георгиев, инж. Петър Златанов – кмет на Община Поморие, общински съветници, управителният съвет на Зелени Балкани, служители, доброволци и партньори на екологичната организация, както и гости от Поморие.

Сградата е изградена в рамките на успешно приключилия проект на Зелени Балкани, финансиран от Глобалния екологичен фонд (GEF) чрез Световна Банка. Допълнителни средства за обзавеждане на центъра са привлечени чрез новия проект на Зелени Балкани по Оперативна програма Околна Среда «2007-2013».

Целта на природозащитния център е да осигури необходимата инфраструктура за дългосрочно опазване на биоразнообразието и екосистемата на солената лагуна, да подпомогне устойчивото ползване на природните ресурси (сол, лечебна кал и др.) и да насърчи развитието на екотуризма.

Откриването на центъра е заключителен момент от проекта на Зелени Балкани „Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление” GEF 054774, изпълняван в партньорство с МОСВ и Община Поморие. Освен изграждането на посетителския и природозащитен център, чрез този проект Зелени Балкани са възстановили каналът, който е единствената връзка на езерото с Черно море. Каналът гарантира притока на свежи солени води в езерото и благоприятства както биологичното разнообразие, така и производството на сол и добива на лечебна кал. Сред успешно изпълнените дейности е и програмата за екологично образование, обхванала голяма част от младите хора в Поморие.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4267 посещения

OFF

Последно качено » Новини