Календар

Завърна се екипът на Зелени Балкани, транспортирал 31 белоглави лешояда от испанския остров Майорка до Стара Загора

Завърна се екипът на Зелени Балкани, транспортирал 31 белоглави лешояда от испанския остров Майорка до Стара ЗагораЗа да достигнат до България лешоядите са пътували 2 дни и 2 нощи в минибус. Екипът на Зелени Балкани е използвал ферибот от Палма де Майорка до Барселона и след това е пропътувал на колела повече от 3000 км, преминавайки през Франция, Италия, Словения, Хърватско и Сърбия. След това благополучно приключение лешоядите ще бъдат настанени в специална волиера в Спасителния център за диви животни.

Птиците са предоставени от Фондацията за опазване на лешоядите (Vulture Conservation Foundation) и зоологическата градина в Херес, а транспортирането е извършено в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България”, подкрепен от финансовия инструмент LIFE + на Европейската общност.

Във връзка с пристигането на атрактивните испански птици, Спасителният център за диви животни в Стара Загора ще отвори врати за всички журналисти и свои приятели на 17 юни, 2010г. (четвъртък) от 11 ч.

• Трудно ли е да се грижиш за 31 огромни диви птици и как се изхранват гладните гърла на толкова лешояди?
• С какви предизвикателства са се сблъскали природозащитниците по време на дългия път до Испания и обратно?
• Какво е усещането да изминеш 3000 км. в минибус пълен с живи лешояди в най-големите летни горещини?
• Какви мотиви карат еколозите толкова упорито да следват своя план за връщане на лешоядите в България?
• Как ще задържим тези птици по нашите земи?

Отговори на тези и други въпроси, както и много интересни факти от пътуването ви очакват на срещата в Спасителния център!

Припомняме, че настоящото събитие е само част от дългогодишна консервационна програма и международен план за действие. Планът предвиждат стъпките, необходими за връщане и създаване на стабилни популации на лешоядите на Балканския полуостров. Това е втората “партида” лешояди, след като през март 2009г., бяха приети 18 лешояда, също от Испания. Те бяха настанени в адаптационни волиери по места, където се приспособяват към местните условия, преди да бъдат пуснати на свобода. Същата съдба очаква и “новите” лешояди след едномесечен карантинен период в Спасителния център. След това птиците ще бъдат транспортирани до четирите точки, където се осъществяват дейности за реинтродукция на лешояди в страната – Природен парк “Сините камъни”, Национален парк “Централен Балкан”, Котленския и Врачанския Балкан.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3245 посещения

OFF

Последно качено » Новини