Календар

Приключи експедиция Марица 2010

Приключи експедиция Марица 2010http://www.greenbalkans.org

Успешно приключи традиционното спускане с лодка по Марица на Зелени Балкани. Тази година експедицията беше съпътствана от технически трудности още от самото начало. Въпреки лошото състояние на лодката, ентусиазмът на участниците не секна и за 6 дни, четиричленният екипаж успя да преодолее 126 км по голямата река.

Крайна точка на пътуването се оказа бряг след град Харманли, където лодката окончателно се предаде и "издъхна".

Въпреки, че не е достигната крайната цел - Свиленград, експедицията може да се смята за повече от успешна, защото благодарение на съвестните записки и ниската скорост на движение, са събрани подробни данни за орнитофауната, както и GPS координати на по-важни обекти.

Наблюдавани са множествоколонии на брегови лястовици (Riparia riparia) и пчелояди (Merops apiaster). Речни дъждосвирци, стридояди (Haematopus ostralegus) и черната каня (Milvus migrans) са само малка част от наблюдавание видове. По време на нощувките на брега на реката е извършено опръстеняване на птици.

Паралелно беше проведен мониторинг и на някои влажни зони, като защитена местност "Злато поле" - стара мъртвица на реката.

Екипът на Зелени Балкани поздравява доброволците на организацията - Любомир Янков, Александър Мечев, Таньо Марков, Славея Стойчева, Станимира Делева, Дилян Георгиев и Рафлин Саркисян, благодарение на чиято инициативност се осъществи експедицията!

Снимки: http://www.greenbalkans.org/show.php?language=bg_BG&id=925&cat_id=35

За контакти и информация:
Любомир Янков - доброволен сътрудник, ръководител на експедицията, моб. тел. 0884608535
Станимира Делева - доброволен сътрудник, моб. тел. 0887027424

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4675 посещения 1 коментара

Коментари

  1. бай Пешо
    2010-06-24 00:01:36

    То това си е било бърдуотчинг със ръководител...

OFF

Последно качено » Новини