Календар

31 белоглави лешояда заминаха за своя нов дом в Стара Планина

31 белоглави лешояда заминаха за своя нов дом в Стара ПланинаНа 14 юли, екипът на Зелени Балкани маркира с крилометки и цветни пръстени всички белоглави лешояди, които преди месец бяха настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. През юни птиците бяха трансортирани с бус от испанския остров Майорка, като крайната цел е да бъдат освободени в България и след време да загнездят и да отгледат малки по нашите земи.

Птиците бяха предоставени от Фондацията за опазване на лешоядите (Vulture Conservation Foundation) и зоологическата градина в Херес, а транспортирането беше извършено в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България”, подкрепен от финансовия инструмент LIFE + на Европейската общност.

Всички птици ще бъдат освободени в Стара планина, където естествената популация на белоглавите лешояди е била напълно унищожена от човека преди десетки години. Сега има голяма надежда еколгичната ниша на лешоядите, които са наричани още санитарите в природата, отново да бъде запълена. Испанските лешояди вече доказаха, че успешно се адаптират в България и могат да изпълняват своите функции на чистачи и санитари. За съжаление обаче няколко белоглави лешояда бяха намерени мъртви и тази година следка то са яли от отровено диво животно в Кресненското дефиле. Въпреки, че използването на отрови отдавна е забранено, някои хора още го практикуват и така причиняват смъртта на много животни, включително най-редките и уязвими птици – лешоядите.

Основната причина за изчезването на лешоядите от Балканския полуостров преди десетилетия е именно систематичното изтрявяне и директния отстрел на тези величествени птици.
Днес 15 от маркираните лешояди бяха пуснати във адаптационна волиера в ПП „Сините камъни”, а други 8 бяха откарани във волиера в НП „Централен Балкан”. Още 8 лешояда ще бъдат пуснати утре във специално изградената волиера във Врачански Балкан. Очаква се птиците да бъдат окончателно свободени след по-малко от година. Тогава тяхната съдба до голяма степен ще зависи от отговорността на гражданите и тяхната воля да запазят дивата българска природа жива и красива.


За контакт:
Ивелин Иванов – Зелени Балкани, тел: 0887 589 995
Елена Кметова – Зелени Балкани, тел: 0885 219557

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3223 посещения

OFF

Последно качено » Новини