Календар

Покана за първото в страната координирано освобождаване на белоглави лешояди за възстановяването на изчезналата популация в Стара планина

Покана за първото в страната координирано освобождаване на белоглави лешояди за възстановяването на изчезналата популация в Стара планинаИмаме удоволствието да Ви поканим на първото официално освобождаване на белоглави лешояди в дивата природа на Балкана! Събитието ще се състои на 27ми октомври край адаптационната волиера в ПП Сините камъни.

На 27ми октомври ще бъдат освободени едновременно общо 26 белоглави лешояди от четирите целеви територии в Стара планина – Врачански Балкан, Централен Балкан, Сливен и Котел, но събитието ще бъде официално отбелязано в ПП Сините камъни и комбинирано с първия Фестивал на лешояда, който ще се проведе в Сливен.

Преди освобождаването организираме пресконференция от 10,00 часа в Областна Управа Сливен.
Патрон и официален гост на събитието ще бъде Вицепрезидентът на Република България, ген. Ангел Марин, ще присъстват и представители на Фондацията за опазване на лешоядите, Майорка, Испания.

Събитието се осъществява в рамките на проект „Възстановяване на популациите на едрите европейски видове лешояди в България”, подкрепен от Финансовия Инструмент за Околна Среда (LIFE+) на Европейската Общност. Това е един амбициозен петгодишен проект, който предвижда реинтродукцията на белоглави лешояди в Стара планина, като първа стъпка за бъдещо връщане на по-редките черни и брадати лешояди в България и на Балканския полуостров. Проектът е моделен за България, като прилага най-новите природозащитни практики, прилагани в Европа и света.

Разчитаме на Вашата активна подкрепа и сътрудничество за популяризиране целите на проекта и ще се радваме на Вашето присъствие и активно участие в освобождаването на лешоядите.

Има организиран транспорт от Сливен до адаптационната волиера и обратно. Моля да потвърдите своето участие до понеделник, 25ти октомври на Нели Арабаджиева, Федерация Зелени Балкани (032/62 69 77, 0884257711; narabadzhieva@greenbalkans.org).


Предварителна програма на събитието*

10,00 – 10,15 – Официално откриване и приветствия от гостите – Областна Администрация Сливен*
10,15 – 10,45 – Кратко представяне на проекта и прес-конференция – Областна Администрация Сливен*
12,00 – 12,30 – Освобождаване на птиците – волиера Сините камъни**
14,00 – 14,30 – Откриване на фестивала на белоглавия лешояд пред сградата на НТС Сливен

*Адрес на Областна Администрация Сливен
гр. Сливен
ул. "Димитър Добрович" № 3
044-61-66-77
044-66-32-23 governments@regionsliven.com
www.regionsliven.com

**Молим при възможност да дойдете с високопроходим автомобил. В противен случай молим да уведомите екипа, за да се планира своевременно придвижването до волиерата!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5499 посещения

OFF

Последно качено » Новини