Календар

Фотоизложба за съдбата на царския орел се открива в столичното Метро

Фотоизложба за съдбата на царския орел се открива в столичното Метро20-те снимки на български и чужди автори - природозащитници и фотожурналисти, разказват за световно застрашения вид и за причините за неговото изчезване

10 ноември 2010 г. - Столичното Метро ще приюти от днес първата по рода си фото изложба, посветена на съдбата на световно застрашен вид птица – царския орел. Тя е разположена в метростанция СУ „Св. Климент Охридски” при входа от Паметника на съветската армия.

Изложбата включва 20 фотографии на български и чуждестранни автори – природозащитници и фотожурналисти. Снимките разказват под формата на фоторепортаж за съдбата на този рядък и величествен вид птица, от който са останали само около 25 двойки у нас. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Той има дълбоко символно значение в нашата народопсихология. Царският орел е символ на величие и победа над природните стихии и е смятан за свещена птица.

Мястото на изложбата не е избрано случайно - то е близо до емблематичния Орлов мост. Фигурите на птиците, красящи Орлов мост, са именно на царски орел – един от символите на България, който днес е изправен пред опасността да изчезне завинаги от нашата природа.

Изложбата се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. Проектът е първия у нас, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз за опазване на околната среда.

След София изложбата ще обиколи страната и ще бъде показана в населените места, които са в близост до териториите, където се осъществява проектът и където все още се среща царският орел.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5324 посещения

OFF

Последно качено » Новини