Календар

Розово фламинго посети Атанасовското езеро

Розово фламинго посети Атанасовското езероАтанасовското езеро е посетено от екзотичен гост тези дни. Розово фламинго е наблюдавано през почивните дни в езерото от специалисти орнитолози и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Това стана по време на редовния мониторинг на птичите обитатели на езерата, извършван по проект «Живот за Бургаските езера» към програма LIFE+ на ЕС.

Розовото фламинго може да се види много рядко в нашата страна. В Европа се среща във Франция и Испания. Най-близо до България вида се наблюдава в огромни числености в съседна Гърция. Красивата птица в Атанасовско езеро е само една, което прави наблюдението още по-необичайно, защото розовото фламинго живее на големи групи от стотици до няколко хиляди двойки. Преди пет години три екземпляра от вида са били видени в защитена местност «Пода». Това е следващото наблюдение на розово фламинго в Бургаските езера.

В събота и неделя доброволците, участващи в мониторинга на пернатите обитатели, са видели и 10 бели лопатарки в Атанасовското езеро. Според специалистите птиците, които вече би трябвало да са отлетели на юг, са все още в нашата страна, заради задържалото се по-топло време в този сезон на годината. Лопатарките най-вероятно ще останат да зимуват в Бургаските езера, където намират достатъчно от необходимата им храна, за да преживеят зимата.

Увеличане на числеността на водоплаващите птици в езерата са отчели специалистите орнитолози през почивните дни. За две седмици птиците, които ще останат тук през този сезон, са се увеличили два пъти. Над 75 000 екземпляра от 43 вида са установени в езерото Вая, Атансовско и водоемите от комплекса Мандра – Пода. Преди броени дни те бяха едва 36 800 екземпляра. Най-много птици са видени в Бургаското езеро – над 51 000 екземпяра, което го прави изключително важно място за тяхното хранене и почивка.

През уикенда бяха наблюдавани и първите типично зимни видове водоплаващи птици в езерата, като звънарката, пойния лебед и малкия нирец, което според специалистите означава, че зимата вече настъпва.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6792 посещения 1 коментара

Коментари

  1. AR
    2010-12-02 22:26:01

    Ей, това фламинго обиколи всички езера в България - Поморийско, Атанасовско... ;)
    Като стигне до Драгоманското блато ще се обадим и ние :)

OFF

Последно качено » Новини