Календар

Зелени Балкани спечелиха съдебна битка в полза на световнозастрашените царски орли

Зелени Балкани спечелиха съдебна битка в полза на световнозастрашените царски орлиВърховен административен съд отмени решение на МОСВ за проект за проучване на полезни изкопаеми в близост до гнездо на двойка царски орли.
Отмяната стана след жалба от Зелени Балкани.

Основният "порок" на решението на МОСВ е съгласуване на проекта на етап преценка за въздействие, вместо да бъде извършена оценка за съвместимост. Това се налага от наличието на основателни данни за възможно отрицателно въздействие върху вида царски орел (Aquila heliaca) в защитена зона за опазване на дивите птици "Дервентски възвишения" код BG0002026.

Върховният административен съд при обосноваването на своето решение, правилно и точно анализира пороците на акта на МОСВ, в светлината на изискванията на чл. 6 (3) на Директива 92/43/ЕИО и чл. 4, ал. 4 на Директива 2009/147/ЕИО.

В допълнение към това, самият инвеститор веднага започна действия по проекта преди да бъде констутиурана жалбата ни от ВАС. При закарването на тежка транспортна техника в близост до гнездото на въпросната двойка царски орли, орлите напуснаха за няколко часа гнездото и размножителния сезон за тях можеше да бъде провален. За щастие това беше една от охраняваните двойки царски орли през тази година от Зелени Балкани.

Охранителят сигнализира навременно и в резултат на намесата на РИОСВ Стара Загора, действията на фирмата бях преустановени, което не позволи проваляне на размножителния сезон на двойката.

Жалбата и репението можете да намерите на http://www.greenbalkans.org/show.php?language=bg_BG&id=1062&cat_id=35

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7004 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Браво!
  2011-01-08 06:33:27

  Чудесна новина! Сега остава да се поискат наказания за чиновниците, допуснали издаването на това неправомерно решение! Особено за директора на РИОСВ! Не е нормално при заформилата се поредица от отменени решения да няма НИКАКВИ последствия за сгафилите чиновници! Всеки по веригата трябва да бъде наказан - и директора(най-вече), и началника на съответния отдел, и чиновника, изготвил решението, а също и юрисконсулта на инспекцията! Тия държавни служители получават заплата от данъците ни и трябва да бъдат ПРИНУДЕНИ внимателно да ОБМИСЛЯТ възможните последствия от всеки издаден административен акт в ущърб на българската природа! Задайте въпрос на министърката на околната среда КАК се е отразила поредицата от отменени решения по ОВОС и ОС, примерно върху годишните атестации на сгафилите чиновници и ще видите, че всичко е само на ужким, без реални последствия.

 2. Тео
  2011-01-07 14:07:01

  Радвам се, че и съдиите са си свършили работата.
  Както се казваше в един класически роман
  Дерсу Узала:
  Титърът - и той е човек.

  Но в рамките на шегата:
  Добре би било всеки да получава институционална защита по време н секс.
  Сега разбирам какво искаше да каже татко, Бог да го прости, като казваше:
  "Аз смятам да живея с орлите!"

  Но добре е да се осъзнае, че ако не видим себе си във всяка жива твар, няма да има бъдеще за никого.
  Както е казал Толстой - докато убиваме животни, за да ги ядем щеядем и хора.

OFF

Последно качено » Новини