Календар

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ПТИЦИТЕ, 1 АПРИЛ – С НОВА ИНВЕСТИЦИЯ В ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ПТИЦИТЕ, 1 АПРИЛ – С НОВА ИНВЕСТИЦИЯ В ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯВъв връзка с 1 април – Международния ден на птиците, БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПТИЦИТЕ (БДЗП) Ви кани на пресконференция на 31 март 2011 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в БТА, на която ще бъде представен най-новия природозащитен проект на организацията – „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” (LIFE09 NAT/HU/000384).

Проектът е финансиран по програмата Лайф+ на Европейския съюз, обхваща 4 страни и ще продължи до 2014 г., като в България негов изпълнител е БДЗП.

Ловният сокол е една от най-застрашените от изчезване птици на планетата заради бракониерско улавяне и ограбване на гнездата за нуждите на соколарството и заради влошаване на местообитанията за гнездене и хранене на птиците. В България към настоящия момент са оцелели единични двойки и надеждата за спасяването на вида за фауната на страната е в тяхното съхраняване и в привличане на птици от страните в Карпатския басейн. На фона на повсеместното намаляване на ловния сокол, Унгария и Словакия са единствените страни в света, където благодарение на природозащитни мерки популацията е нарастнала от около 30 на над 250 двойки. Именно този доказан опит предстои да бъде приложен в България с новия проект на БДЗП.

Това е четвъртият проект по Програмата Лайф+ на БДЗП, с който привлечените от тази организация природозащитни инвестиции в страната надхвърлят 7 милиона евро.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4725 посещения

OFF

Последно качено » Новини