Календар

Врачански белоглав лешояд К1М в... Гърция!

Врачански белоглав лешояд К1М в... Гърция!Оказа се, че единственият „загубен” лешояд от осемте пуснати през октомври 2010 г. от адаптационната волиера във Врачански Балкан е на гости на лешоядите в резерват Дадя, северна Гърция.

По информация на нашите колеги от WWF – Гърция, птицата е наблюдавана от Йохане Морвезен и Анна Хаас на площадката за подхранване в резерват Дадя на 1ви, 8ми, 15ти и 22ри февруари 2011 г. Резерватът се намира на над 330 км от мястото на пускане по въздушна линия.

Птицата е възрастен мъжки лешояд, постъпил в спасителен център в Екстремадура, Испания през 2007 година и пристигнал в България в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278 през юни 2010 г. К1М е имал известни проблеми с пододерматит, но състоянието му не е било тревожно и е пренасочен към адаптационната волиера във Врачански Балкан.

Като най-възрастна птица от 14те птици във волиерата, бе решено К1М са бъде освободен още с първата група лешояди през октомври 2010 г., за да покаже на младежите как да се държат на свобода. Лешоядът бе маркиран с радио-предавател (явно добра идея!), но успя да го свали веднага след поставянето.

Докато разчитахме птицата да фиксира останалите лешояди в района, К1М напусна Врачански Балкан десетина дни след освобождаването си. Останалите седем птици остават в района на волиерата, въпреки няколкото случая на посещения на „диви”, немаркирани лешояди (до пет индивида), които се присъединяваха към групата на площадката и си тръгваха без да я увличат със себе си.
Екипът на проекта се радва, че К1М е жив и здрав и явно се оправя добре на свобода и се надява птицата някога да се завърне в Балкана.

За повече информация:
Елена Кметова – ръководител на проекта, ekmetova@greenbalkans.org, 0885 219 557

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3371 посещения

OFF

Последно качено » Новини