Календар

Отбелязваме Деня на Земята с бял и черен сценарий за България през 2020 г.

Отбелязваме Деня на Земята с бял и черен сценарий за България през 2020 г.Водещи български природозащитни организации ще направят атрактивен обзор на случващото се в най­горещите теми в сферата на опазването на околната среда и следователно ­ човека

22­ри април, 11ч. БТА

Атрактивна прес­конференция по повод Деня на Земята ще събере представители на водещи неправителствени организации от сектора на природо­ и човеко­защитата, за да представят най­новото в развитието на теми, които стават все по­ горещи, като глобално, така и за българското общество.

Участници:

Борислав Сандов от коалиция „България без ГМО“– ще ви информира какво става с ГМО и има ли нови заплахи след гражданските кампании?

Ивайло Хлебаров от Екологично сдружение „За Земята“ ще представи задълбочаващия се проблем с отпадъците.

Петко Цветков от Българска Фондация „Биоразнообразие“ ще представи ситуацията на защитени територии и НАТУРА зоните – заплахи и инвестиционни намерения, както и добри примери за съжителство на човека и природата.

Тодор Славов и Генади Кондарев от Екологично Сдружение „За Земята“ ще представят черния и белия сценарий за България до 2020.

Песимистичният сценарий предвижда задълбочаване на кризата в икономически, социален и екологичен аспект, растящи цени на горивата, храните, енергията и водата, масова хранителна и енергийна бедност, фалит на дребните производители, широко навлизане на генно­ модифицираните организми в земеделието и на трапезата , енергийна ефективност, неправилно насочване на еврофондовете.

Оптимистичният сценарий включва ефективно използване на европейските средства за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради, спиране на губещи проекти като АЕЦ Белене в полза на развитието на чиста възобновяема енергия (соларни панели за топла вода, геотермална енергия, биомаса, биогаз), свързана с откриването на
хиляди нови работни места и постигане на енергийна независимост.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6047 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Сава Чанков
    2011-04-21 22:11:51

    Как да го разбираме това „песимистичният сценарий предвижда ... енергийна ефективност“ ?

    Като щастие в нещастието растящите цени на горивата ще предотвратят навлизането на ГМО храните, както и завършването на АЕЦ Белене. С текущите тенденции в изчерпването на петрола (днес нефтът струва $123/барел, очевидно не е останал много за изпомпване) съвременната икономическа система, силно зависеща от транспортиране на стоки от другия край на света ще забуксува сериозно.

OFF

Последно качено » Новини