Календар

Турци, българи и унгарци връщат Фрида обратно в Балкана!

Турци, българи и унгарци връщат Фрида обратно в Балкана!Противно на името си, белоглавата лешоядка Фрида е всичко друго, но не и свободна. Простреляна, но излекувана в Испания, изпратена и освободена в България, през януари 2011 г. Фрида бе повторно простреляна край Одрин, Истанбул.

На 27.04.2011 (сряда) от 10,30 часа в старата сграда на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора, предстои официалното изпращане на Фрида, след едномесечна карантина, обратно към волиерата за адаптация край Сливен. Преди това, лешоядката ще бъде маркирана със специален предавател. На изпращането ще присъстват и гости от Турция – д-р Йозге Ердоган, д-р Ахмет Кутукчу и г-н Озкан Юнер, които се грижиха за ранената птица и съдействаха за изпращането й от Турция.

Лeшоядката Фрида е включена в петгодишна пилотна програма за възстановяване на белоглавите лешояди като гнездящи в Стара планина в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278. Съдбата й ангажира десетки неправителствени организации и държавни институции от България, Турция, Испания и дори Унгария.

Експертите решиха, че въпреки грижите и усилията на нашите турски колеги от Истанбулския Университет, птицата ще има най-големи шансове, ако бъде освободена отново от Природен Парк Сините камъни. Така започна едномесечно ходене по мъките, за да се върне Фрида в България. Освен, че се нуждаеше от нов паспорт за износ, Фрида не случи и на международна обстановка - точно в този момент през границата бе забранено транспортирането на животни, заради опасността от шап, а по същото време вървяха и усилени проверки за влизането ни в Шенген. На всичкото отгоре, колата на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора, която бе изпратена да прибере птицата, остана без фар и броня след лек инцидент в Истанбул.

Въпреки всички приключения, Фрида се завърна в България и вече изтече едномесечния карантинен срок, предписан от Националната Ветеринарномедицинска служба.

Птицата ще бъде върната при нейните дружки в Сливен, този път с предавател, за да следим нейното придвижване и повторна адаптация.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2674 посещения

OFF

Последно качено » Новини