Календар

Почистват и бреговете на Поморийско езеро

Почистват и бреговете на Поморийско езероВ рамките на проект по Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013, Сдружение Зелени Балкани почиства бреговете на Поморийско езеро, което е защитена природна територия, но и все по-атрактивна дестинация за познавателен и екотуризъм.

До момента наетата от сдружението почистваща фирма е събрала и извозила 47 товарни камиона или около 300 куб. метра боклук само от южните брегове на езерото. Почистването продължава и ще обхване, както нерегламентираните сметища по западните и северните брегове на солената лагуна, така и дюните между Поморие и Ахелой.

Преди броени дни на Поморийско езеро бяха открити два туристически маршрута – ботанически и орнитологичен и една от целите на почистването е именно да разчисти от боклуци някои от най-подходящите места за разходка и наблюдение на биоразнообразието.

Членовете на екологичното сдружение изразяват надежда, че това голямо почистване ще мотивира гражданите и гостите на Поморие да погледнат на езерото с други очи и с по-голяма отговорност. Много лошо впечатление на туристите обаче правят нерегламентираните сметища– особено тези по южните и западните брегове на солената лагуна. Надяваме се с общи усилия и с времето да променим някои не до там положителни порядки към по-добро.”, сподели Нели Арабаджиева от Зелени Балкани.
Мероприятието се осъществява в рамките на проект “Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро ”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2363 посещения

OFF

Последно качено » Новини