Календар

Приключи третата работна среща за обсъждане на Балканския план за опазване на лешоядите

Приключи третата работна среща за обсъждане на Балканския план за опазване на лешоядитеСрещата събра над 68 експерти от 16 страни в периода 11-13 май 2011 в гр. Враца. Домакин на събитието бе проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278 и Дирекцията на Природен Парк Врачански Балкан.

Идеята на срещата бе да се обобщят дейностите, провеждани в рамките на Плана за действие за възстановяване и опазване на лешоядите на Балканския полуостров и прилежащите територии от всички страни участнички и да се набележат приоритетните действия за следващия период.

Беше направен преглед на състоянието на лешоядните популации във всяка една от участващите страни, както и текущите дейности и резултатите от тях. Специално за срещата бяха пристигнали експерти от Западна Европа с дългогодишен опит при работата си с опазване и възстановяване на лешояди в Алпите и Пиринеите – Мишел Терас (Президент на Фондацията за опазване на лешоядите – VCF), Хуан Санчес Артез (Фондация за опазване на черния лешояд – BVCF), Алваро Камина (Фондацията за опазване на лешоядите – VCF), Волфганг Фремут (Франкфуртско зооложки дружество – FZS) и други.

На срещата експертите имаха възможност да обсъдят текущите проекти за реинтродукция на лешояди на Балканите и необходимите допълнителни проучвания и действия за осигуряване на устойчивост и ефективност на програмите. Бяха обсъдени и въпроси, свързани с критичното състояние на популациите на египетския лешояд; общи схеми за мониторинг и маркиране; обмяна на опит и информация. Резултатите от дискусията и презентациите ще бъдат публикувани в специален сборник.

Като част от програмата, участниците в срещата посетиха адаптационната волиера за белоглави лешояди в ПП Врачански Балкан и имаха късмета да наблюдават освободените през октомври 2010 г. лешояди.

Домакин на срещата бе екипът на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278, като основните спонсори бяха Франкфуртското зооложко дружество и Фонда за консервация на видове на Мохамед бин Зайед.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2229 посещения

OFF

Последно качено » Новини