Календар

Наближава Фестивалът на белия щъркел в Белозем

Наближава Фестивалът на белия щъркел в БелоземНа 19 май, 2011 г. от 10 ч. ще започне Шестият Фестивал на белия щъркел в Белозем. Събитието ще се проведе в Парка на белия щъркел в центъра на селото.

Програмата традиционно ще се състои от музикални и танцови изяви на училища и детски градини от Община Раковски. И тази година, своеобразният празник за децата от всички села в общината се организира от Читалище „Просвета” и кметство с. Белозем в партньорство със Зелени Балкани. Мероприятието е подкрепено от Община Раковски и Министерството на културата.

Фестивалът се организира за шести пореден път след обявяването на Белозем за “Европейско село на белия щъркел” през 2005 година и цели да популяризира опазването на емблематичните за района птици.Освен повод за веселие мероприятието, което е част от богатия културен календар на селото вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

През последните години село Белозем придобива все по-голяма популярност, като “Европейско село на Белия щъркел”. В селището и околностите му гнездят 34 двойки бели щъркели, като особено впечатляваща е щъркеловата колония, разположена върху покрива на СОУ „Гео Милев”.
Като признание за хармоничното съжителство между хора и щъркели село Белозем е обявено за “Европейско село на Белия щъркел 2005” от Фондация Европейско Природно наследство /EURONATUR/ – Германия, по предложение на СНЦ “Зелени Балкани”. Немската организация ежегодно връчва награда ,,Европейско село на щъркелите”, с която цели популяризиране дейностите за опазването на белия щъркел и природата, повишаване на обществената ангажираност и стимулиране на екологичния туризъм в райони с добре запазени щъркелови популации и природно наследство. Това от своя страна е добра основа за развитие на малки селища, в които липсват други алтернативи за просперитет на местните общности.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4310 посещения

OFF

Последно качено » Новини