Календар

Два белоглави лешояда ще долетят с България Еър от Холандия

Два белоглави лешояда ще долетят с България Еър от ХоландияЕкипът на проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278 очаква два млади белоглави лешояда (Gyps fulvus), изпратени от Dieren Park Amsterfoot, Холандия с редовен полет на България Еър, кацащ на летище София на 07.06.2011 г.

От София двата лешояда потеглят за Стара Загора, където ще бъдат под грижите на експертите на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Там двете птици ще се присъединят към пристигналите на 10.05.2011 г. девет лешояди от Испания, след което ще бъдат разпределени между четирите волиери в Стара планина.

Птиците са брат и сестра, излюпени в Зоопарка в Холандия съответно през 2010 г. и 2009 г. Женската, която е по-голямата, идва с името си – Госсее и е отгледана от собствените си родители, докато малкия й брат, излюпен едва миналата година, е даден за отглеждане на приемни родители, друга двойка белоглави лешояди, питомци на зоопарка Dierenpark.

Двата лешояда са дарение на зоопарка Dierenpark на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278, като те ще бъдат включени в програмата за възстановяване на лешоядите като гнездящи в Стара планина. Те ще получат шанс за живот в природата след като преминат период на адаптация и аклиматизация в една от изградените четири големи клетки във Врачански, Централен Балкан, Сините камъни или Котел.

Към момента в рамките на проекта сме получили общо шест зоопаркови птици от Зоопарка Херес, Испания и Злин, Чехия, като три от тях са пуснати през месец октомври 2010 г. Макар че се придържат към районите на клетките си, тези птици играят чудесна роля за привличане и задържане на останалите лешояди в избраните места за пускане.

Исказваме своята най-голяма благодарност на екипа на зоопарка Dierenpark, Amsterfoot за тяхното доверие и сътрудничество и очакваме с нетърпение двете птици!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2744 посещения

OFF

Последно качено » Новини