Календар

Два белоглави лешояда долетяха с България Еър от Холандия

Два белоглави лешояда долетяха с България Еър от ХоландияЕкипът на проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278 посрещна два млади белоглави лешояда (Gyps fulvus), изпратени от Dieren Park Amersfoort, Холандия с редовен полет на България Еър, който кацна на летище София на 07.06.2011 г.

Птиците са брат и сестра, излюпени в Зоопарка в Холандия съответно през 2010 г. и 2009 г. Женската, която е по-голямата, идва с името си – Госсее и е отгледана от собствените си родители, докато малкия й брат, излюпен едва миналата година, е даден за отглеждане на приемни родители, друга двойка белоглави лешояди, питомци на зоопарка Amersfoort.

От София, изпратени от почти целия персонал на Flex Cargo и Fed Ex, които обслужват България Еър, двата лешояда потеглиха за Стара Загора, където ще бъдат под грижите на експертите на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Госсее получи крилометки и шикозен PVC жълт пръстен К08, а брат й вече носи крилометки и пръстен К07. Птиците бяха обстойно прегледани и обезпаразитени от нашите ветеринари и бяха пуснати при други девет лешояда, пристигнали от Испания на 10.05.2011 г. Към момента двете групички се изучават старателно, но нашият опит показва, че въпреки „езиковата бариера”, холандците бързо и лесно ще се социализират.

Двата лешояда са дарение на зоопарка Amersfoort на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278, като те ще бъдат включени в програмата за възстановяване на лешоядите като гнездящи в Стара планина. Те ще получат шанс за живот в природата след като преминат период на адаптация и аклиматизация в една от изградените четири големи клетки във Врачански, Централен Балкан, Сините камъни или Котел.

Към момента в рамките на проекта сме получили общо шест зоопаркови птици от Зоопарка Херес, Испания и Злин, Чехия, като три от тях са пуснати през месец октомври 2010 г. Макар че се придържат към районите на клетките си, тези птици играят чудесна роля за привличане и задържане на останалите лешояди в избраните места за пускане.

Исказваме своята най-голяма благодарност на екипа на зоопарка Amersfoort за тяхното доверие и сътрудничество и ще ви информираме за съдбата на двете птици!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2748 посещения

OFF

Последно качено » Новини