Календар

Холандският посланик ще кръсти един от холандските лешояди

Холандският посланик ще кръсти един от холандските лешоядиНа 27.07.2011 г. Негово превъзходителство г-н Карел ван Кестерен, посланик на Кралство Нидералндия в България, ще кръсти един от лешоядите, които пристигнаха с България Еър като дарение от холандския зоопарк Амерсфоорт.

Трогнат от съдбата на холандската птица и за да покаже допълнително ангажираността на страната си за опазване на общото ни европейско наследство и природа, Негово превъзходителство ще посети Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани в Стара Загора, след което да се запознае „лично” с нашата героиня в Сливен. Там г-н Кестерен ще освободи и един от белоглавите лешояди, който е преминал упешно периода на аклиматизация и адаптация.

Посещението ще започне от 14,00 часа в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора, а в 16,30 часа ще се състои церемонията по кръщаване и освобождаване на белоглав лешояд край волиерата над Сливен.

Птицата, която ще получи име е женска, излюпена на 31.03.2010 г. в холандския зоопарк Амерсфоорт. Тя и брат й, излюпен година по-късно, бяха дарени от зоопарка Амерсфоорт, за да станат част от програмата за възстановяне на белоглавия лешояд като гнездящ в Стара планина, в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България, LIFE08 NAT/BG/278.

Двете птици пристигнаха с редовен полет от Амстердам на България Еър, обслужван от Флекс Карго на 07.06.2011 и бяха настанени и допълнително маркирани в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. В България тя бе маркирана с жълт PVC пръстен и крилометки К08.
На 29.06. двамата бяха окончателно разделени – женската замина за адаптационната волиера край Сливен, докато малкият й брат бе настанен във волиерата край Котел. Въпреки това, не всичко за тях е загубено. Има няколко случаи на птици от Котел, които се заврътат да нагледат волиерата над Сливен, така че е много възможно семейството да се събере някой ден.

До момента от адаптационната клетка в Сливен са освободени 11 белоглави лешояда, като шест от тях са в района и се хранят от площадката за изкуствено подхранване, поддържана от екипа на проекта. Други 12 птици, сред които и нашата холандска героиня, са в клетката за адаптация и аклиматизация и чакат своето освобождаване.

Това е един прекрасен пример за международно сътрудничество, подкрепа и ангажираност. С кръщаването на холандската птица, проект Завръщане на лешоядите в България стартира дарителска кампания за кръщаване и осиновяване на птиците, включени в проекта. Кампанията цели повишаване на обществената информираност и ангажираност за завръщането на лешоядите в страната ни и набиране на средства за закупуване на предаватели и проследяване поведението и движението на освободените птици. Очаквайте повече информация за това, как можете да се включите скоро!

От името на екипа на проект „Завръщане на лешоядите в България”, благодарим на своя пръв дарител – посланика на Кралство Нидерландия в България – г-н Карел ван Кестерен и на вторите кандидат-благодетели – сем. Ванчеви от Пловдив!

Надяваме се повече институции и граждани да последват техния пример!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2680 посещения

OFF

Последно качено » Новини