Календар

Холандският посланик дари 500 лева, за да кръсти и освободи белоглав лешояд, пристигнал от... Холандия!

Холандският посланик дари 500 лева, за да кръсти и освободи белоглав лешояд, пристигнал от... Холандия!На 27.07.2011 г. Негово превъзходителство г-н Карел ван Кестерен стана кръстник на един от лешоядите, които пристигнаха с България Еър като дарение от холандския зоопарк Амерсфоорт. Кръщелницата му е двегодишна белоглава лешоядка – К08, която от днес се казва Хиерче – малко лешоядче.

Трогнат от съдбата на холандската птица и за да покаже допълнително ангажираността на страната си за опазване на общото ни европейско наследство и природа, Негово превъзходителство дари 500 лева, за да стане първият кръстник в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278.

Г-н Кестерен посети Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани в Стара Загора, за да види къде първоначално бе настанена птицата. Тук Негово превъзходителство освободи белоопашат мишелов (Buteo rufinus) постъпил от РИОСВ Русе и успешно излекуван от екипа на Центъра. Посланикът бе изключително развълнуван и благодари за възможността да се почувства част от връщането на птицата на свобода.

След това г-н Кестерен отпътува към адаптационната волиера в Сливен, за да се запознае „лично” със своята кръщелница. На мястото го посрещнаха домакините: г-н Иванов, директор на ПП Сините камъни и г-н Кавръков, Областен управител на Сливен. На площадката заварихме и два от освободените през октомври 2010 белоглави лешояди.

Тук г-н Кестерен получи официално кръщелно свидетелство, където написа името на своя лешояд – Giertjie - Хиерче, заедно с портрет на птицата и други подаръци от Зелени Балкани и ПП Сините камъни. Негово превъзходителство освободи и белоглав лешояд К1Т, който от година се адаптира към условията на Балкана и е вече готов да полети на свобода. Първият полет на птицата премина чудесно, за радост на Посланика и другите официални гости и медии.

Към посланика се присъедини семейството на холандеца Jan Willem van Rijn van Alkemadede, приятел и дарител на Зелени Балкани, което е на посещение в България.

Хиерче е женска, излюпена на 31.03.2010 г. в холандския зоопарк Амерсфоорт. Тя и брат й, излюпен година по-късно, бяха дарени от зоопарка Амерсфоорт, за да станат част от програмата за възстановяне на белоглавия лешояд като гнездящ в Стара планина, в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България, LIFE08 NAT/BG/278.
Двете птици пристигнаха с редовен полет от Амстердам на България Еър, обслужван от Флекс Карго на 07.06.2011 и бяха настанени и допълнително маркирани в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. В България Хиерче бе маркирана с жълт PVC пръстен и крилометки К08.
На 29.06. двамата бяха окончателно разделени – Хиерче замина за адаптационната волиера край Сливен, докато малкият й брат бе настанен във волиерата край Котел. Въпреки това, не всичко за тях е загубено. Има няколко случаи на птици от Котел, които се завръщат да нагледат волиерата над Сливен, така че е много възможно семейството да се събере някой ден.

До момента от адаптационната клетка в Сливен са освободени вече 12 белоглави лешояда, като шест от тях са в района и се хранят от площадката за изкуствено подхранване, поддържана от екипа на проекта. Други 11 птици, сред които и нашата холандска героиня, са в клетката за адаптация и аклиматизация и чакат своето освобождаване.

Това е един прекрасен пример за международно сътрудничество, подкрепа и ангажираност. С кръщаването на холандската птица, проект Завръщане на лешоядите в България стартира дарителска кампания за кръщаване и осиновяване на птиците, включени в проекта. Кампанията цели повишаване на обществената информираност и ангажираност за завръщането на лешоядите в страната ни и набиране на средства за закупуване на предаватели и проследяване поведението и движението на освободените птици. Очаквайте повече информация за това, как можете да се включите скоро!

От името на екипа на проект „Завръщане на лешоядите в България”, благодарим на своя пръв дарител – посланика на Кралство Нидерландия в България – г-н Карел ван Кестерен и на вторите кандидат-благодетели – сем. Ванчеви от Пловдив!

Надяваме се повече институции и граждани да последват техния пример!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3076 посещения

OFF

Последно качено » Новини