Календар

Отново отвлечен белоглав лешояд, сега пък в... Сливен!

 Отново отвлечен белоглав лешояд, сега пък в... Сливен!На 13.08.2011 г., белоглавият лешояд К1Т, освободен от холандския посланик от адаптационната волиера в ПП Сините камъни преди броени дни, бе спасен от съвестни граждани на Сливен.

К1Т е тригодишна женска от Испания, освободена в рамките на официална церемония от Негово превъзходителство г-н Карел ван Кестерен в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278 след близо едногодишен престой в адаптационната волира в ПП Сините камъни край Сливен. Птицата впечатли всички гости на церемонията с уверения си полет, но дни след пускането не беше наблюдавана на площадката за изкуствено подхранване, поддържана от екипа на проекта.

Първият сигнал за нея бе получен на 7ми август от бдителен гражданин, който забелязал птицата на асфалтов път над Сливен. Веднага на мястото пристигна служител на Зелени Балкани, но птицата не бе открита.

На 13.08 през националната система 112 бе получен сигнал, че птицата се намира в гр. Сливен, спасена от бдителни граждани при опит на група роми да я изнесат в каруца в неизвестна посока. С изкрючителна самоотверженост Станка Тачева, Янчо Янев, Румен Димитров и Кольо Динев успели да конфискуват К1Т. От благодарност, „жертвата” жестоко нахапала освободителите си, които се принудили да я затворят в пластмасов контейнер до пристигането на нашия екип. Спасителната операция се увенчала с пълен успех, след като служители на Зелени Балкани оказали на място първа помощ на птицата, подпомогнати от нейните освободители и я транспортирали в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора.

Лешоядката е била отслабнала от дългото гладуване, но запазила бойния си дух, на няколко пъти излизала от кашона, с който е транспортирана и екипът ни е много благодарен на работници от Автомагистрала Тракия, които помогнаха за нейното „опаковане”.

В момента К1Т се намира в Спасителния център, на общо-укрепяща терапия и витамини. Птицата се чувства се добре и се храни нормално, като скоро ще бъде върната отново в адаптационната волиера над Сливен.

Екипът на Зелени Балкани и проект Завръщане на лешоядите в България би искал да благодари сърдечно на Станка Тачева, Янчо Янев, Румен Димитров и Кольо Динев, без която помощ нямаше да открием отвлечената!

Бъдещето на освободените лешояди зависи от всички нас, молим и разчитаме на помощта на всички граждани, които са намерили или видели лешояд в беда!

За повече информация:
Елена Кметова – ръководител на проекта – 0885219557, ekmetova@greenbalkans.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3369 посещения

OFF

Последно качено » Новини