Календар

В навечерието на Международния ден на лешоядите, след като посети Турция и Полша, белоглавият лешояд Фрида (К06) се завърна в България!

В навечерието на Международния ден на лешоядите, след като посети Турция и Полша, белоглавият лешояд Фрида (К06) се завърна в България!Приключението на тригодишната Фрида започна с 3000 км пътуване от Испания до България през март 2009 г. След почти година и половина престой в клетката за адаптация в ПП Сините камъни към проект Завръщането на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278 , Фрида бе освободена на 27ми октомври 2010 г.

Вероятно си спомняте, че през януари 2011 г. Фрида бе простреляна край Одрин и настанена във Ветеринарния Факултет на Истанбулския университет. Благодарение на нашите колеги д-р Ахмед Кутукчу, д-р Йозге Ердоган, Озкан Юнер, двете министерства на околната среда и водите и Българската агенция по безопасност на храните, в крайна сметка успяхме да върнем Фрида в България да я пуснем повторно на 13.06.2011 г. отново от пределите на ПП Сините камъни.

За наша огромна изненада и още по-голяма изненада на местното населиние, на 29.07.2011 г., или месец и половина по-късно, Фрида се появи насред село Дабровица, Полша. Приключенката бе разкрита благодарение на фотографски форум, където няколко фотографа с почуда коментираха своя необичаен модел - нашата белоглава лешоядка.

Ето че на 28.08.2011 г. Фрида бе забелязана на площадката за подхранване на лешояди край Котел, едно от четирите места за пускане в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” на по-малко от трийсет километра от „своята” волиера. Заедно с Фрида, Сливен (К02) и лешоядът К29 от Сините камъни също са наблюдавани в района на Котел, а няколко котленски лешояди пък „гостуват” на птиците в Сливен.

Това са изключително обнадеждаващи новини за екипа на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278. Самият проект е заложен с идеята за обособяването на четири места за пускане по протежението на планината, за създаването на обща, взаимо-свързана и стабилна популация на белоглавите лешояди в Стара планина.

Още по-радваща е новината, че скиталката Фрида се завърна по „родните си места”. Такъв тип скитания са характерни за младите белоглави лешояди, които правят хиляди километри „тийнейджърски” преходи, но по-късно се връщат и установяват за размножаване по „родните” си места.

За съжаление, екипът ни се отказа да маркира и следи пряко Фрида, след като лешоядката „изяде” не един, а два прескъпи предавателя. Въпреки всичко, Фрида е прекрасен пример, че птицата е възприела Балкана като „своето” място и въпреки продължителните си скитания, се е прибрала при нас!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3681 посещения

OFF

Последно качено » Новини