Календар

Откриване на информационна експозиция в с. Маточина – Сакар

Откриване на информационна експозиция в с. Маточина – СакарНа 29 септември от 14 ч. ще бъде открита информационната експозиция „Сакар” в Посетителския център в с. Маточина, община Свиленград.

Експозицията е изготвена от Зелени Балкани с подкрепата на Британско-българското дружество за приятелство и Сдружение „Маточина”. Тя представя в достъпен и максимално информативен вид природното и културно богатство на Сакар планина за всички онези търсачи на приключения, които са стигнали до живописното погранично село Маточина в най-южните части на България. На откриването на експозицията ще присъства г-жа Ани Кей – председател на Британско-българскоо дружество за приятелство.

Експозицията е част от усилията на Зелени Балкани да подпомогне устойчивото развитие на региона и цели да даде живот на своеобразния посетителски център , който се помещава в обновеното читалище в центъра на с. Маточина. Фокус на информационната изложба е международната инициатива „Европейски зелен пояс”, тъй като районът на южен Сакар е един от най-добрите примери за богата дива природа и автентична култура, запазени в районите на бившата Желязна завеса. Инициативата „Европейски зелен пояс”, цели да запази и обедини в своеобразен екологичен коридор пограничните райони между Западна и Източна Европа, до които години наред достъпът на хора е бил силно ограничен. Желязната завеса от една страна е довела до обезлюдяване на много територии, но от друга страна е допринесла за опазването на редица редки видове растения и животни. Днес Европа може да обедини усилия, за да развие по устойчив начин тези места – да запази най-ценното природата и автентичната култура, като в същото време върне интереса на хората към бившите погранични райони.

Съвместните усили за съживяване на с. Маточина са чудесен пример за волята на хората в тази насока. Зелени Балкани от години работят в района с подкрепата на Еропейския фонд за природно наследство EURONATUR и EECONET Action Fund. Зелени Балкани напомнят и, че само преди няколко дни завърши и втората международна работна ваканция в с. Маточина, в която взеха участие доброволци от британската организация BTCV. По време на работната ваканция бяха положени много усилия за освежаване на читалището в с. Маточина, за да може да бъде открита настоящата експозиция. Официално представяне на доброволците и международната работна ваканция и пред общественоста бе организирано от Зелени Балкани на 21 септември в с. Маточина.

Екипът на Зелени Балкани изказва специални благодарности на, община Свиленград, Исторически музей - Свиленград и местната общност в с. Маточина за оказаното съдействие.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6551 посещения

OFF

Последно качено » Новини