Календар

С бинокъл и усмивка - Европейските дни на птиците 2011

С бинокъл и усмивка - Европейските дни на птиците 2011През изминалата събота и неделя (1 и 2 октомври 2011) близо 50 000 деца и възрастни от 37 страни от Европа и Централна Азия ентусиазирано взеха участие в Европейските дни на птиците 2011 (EuroBirdwatch) и се отзоваха на поканата на Бърдлайф Интернешънъл да станат свидетели на красотата на миграцията на птиците.

„Организираните събития са около 2000, а наблюдаваните птици – повече от 4 милиона” – съобщиха колегите ни от Бърдлайф Швейцария, които обобщиха данните за 2011.

В България координатор на инициативата за поредна година е Българско дружество за защита на птиците. В редица градове и села от страната хора от различни възрасти се включиха в наблюдението на птиците, в лекциите и излетите сред природата, а най-малките – в разнообразие от игри, артистични работилници работилници и практически уроци за изработване на хранилки за птици.

Общата бройка на наблюдаваните птици за нашата страна е 41 000, броят на участвалите деца и възрастни – 950, а на организираните събития – 15. Трите вида най-често наблюдавани птици за страната ни са: обикновеният скорец (най-често наблюдаван вид и за цяла Европа по време на инициативата), големият корморан и белочелата водна кокошка (лиска).
Акциите за наблюдение на птици в Свищов, Белене и село Вардим събраха най-големи резултати. Преброените птици са близо 34 000 от 57 вида.

Домакини на събитието бяха София, Варна, Бургас, Пловдив, Шабла, Хасково, Козлодуй, Свищов, Белене, Вардим, Ореш и Природозащитните центрове на БДЗП – „Източни Родопи” – гр. Маджарово и ПЗЦ „Пода” – гр. Бургас.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3729 посещения

OFF

Последно качено » Новини