Календар

ПРИЛЕПНИ НОЩИ – 2011 г.

ПРИЛЕПНИ НОЩИ  – 2011 г.За първи път, през тази година, Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с национална кампания в десет града на България!

Европейската нощ на прилепите се отбелязва от 1990г. От 1997г. инициативата е под егидата на Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS). Събитието се отбелязва в над 30 страни от цяла Европа.

Една от тях е България, където през тази чествания на датата ще има в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Поморие, Байкал, Враца, Хасково, Шумен, Русе.  В рамките на Кампанията ще се проведат серия от събития, организирани от Центъра за изследване и защита на прилепите - Национален природонаучен музей - София, Зелени Балкани, БДЗП, ПП „Врачански Балкан“, Галерия прилепи, 36 маймуни, Национална скаутска организация на България, Клуб „Зелено Бъдеще“, Скаутски куб „Мадарски конник“, много доброволци и ентусиати...
Кампанията се реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите.

Програма:
Бургас (24 септември 2011 г. - 16:00 ч.) - Морската градина, Охлюва – организатори БДЗП, Национална Скаутска Организация.
с. Байкал (28 септември 2011 г. - 15:00 ч.) - Зала „Екология” в ОЦИДИ – организатор Център за извънкласни дейности и занимания по интереси.
Поморие (30 септември 2011 г. - 17:00 ч.) - Природозащитен център „Поморийско езеро” – организатор „Зелени Балкани“
Шумен (01 октомври 2011 г. - 16:00 ч.) - Площад „Кристал” – организатор - Скаутски клуб "Мадарски конник".
Пловдив (07 октомври 2011 г. - 16:00 ч.) - Цар Симеоновата градина – организатор „Зелени Балкани“
Хасково (09 октомври 2011 г. - 16:00 ч.) - парк „Кенана”– организатори - БДЗП, ПК "Аида".
Стара Загора (11 октомври 2011 г. - 16:00 ч.) - Градската Градина – организатори „Зелени Балкани“, Спелео-клуб Саламандър.
София (12 октомври 2011 г. - 12:00 ч.) - Водната кула в кв. Лозенец– организатор Група за изследване и защита на прилепите – НПНМ – БАН.
Русе (14 октомври 2011 г. 14:00) - галерия „Приятели”– организатор - Галерия "Приятели".
Враца (15 октомври 2011 г., 10:00 ч.) - Природозащитен център „Натура”– организатор ДПП “Врачански Балкан”, Клуб "Зелено бъдеще".
В рамките на Кампанията ще можете да научите повече за тази тайнствени и уникални създания – къде живеят, как и с какво се хранят, каква е ролята им в екосистемите, колко дълго живеят и как отглеждат малките си, как „помагат“ на хората и колко „пари“ спестяват на държавния ни бюджет ;))

Ще имате възможността да:
- гледате мултимедийни презентации, филми и клипове за тези тайнствени и уникални създания;
- да разгледате изложби от информационни постери и снимки на прилепи;
- да участвате в разходка с ултразвуков детектор, която ще ви позволи да чуете недоловимите за нас звуци, издавани от прилепите.

За децата:
  - игри и викторини;
  - конкурс за най-хубава рисунка на прилеп;
  - рисуване на асфалт;
  - направа на оригами на прилеп;
  - направа на прилеп от щипка;
  - изрязване на прилепи от картон;
  - направа на маска на прилеп и много, много други!


НЯКОИ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ПРИЛЕПИТЕ

В света има близо 1100 вида прилепи, т.е. ¼ от бозайниците могат да летят! Това е най-процъфтяващата група бозайници.

Прилепите обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка и някои отдалечени острови.

Прилепите съществуват от 55 милиона години, а човекът - едва от 50 000 години (или те са на Земята 1100 пъти по-дълго от нас!)

Прилепите се ориентират в тъмното с помощта на ултразвук - нашият слух долавя звуци от близо 20Hz до 15 - 20 kHz (в зависимост от възрастта на човека). За сравнение, някои прилепи могат да чуват звуци с честота над 110 kHz.

Прилепите са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина.

Прилепите не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат “летящи мишки”.

Прилепите унищожават огромни количества насекоми, много от ко
ито са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи около 5 гр, изяжда 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара!!!

Прилепите могат да изядат до 1/3 от собственото си тегло за една нощ. Едрите прилепи в България тежат средно по 20–30 g, което означава, че една колония от 300 индивида за едно лято поглъща около 550 kg насекоми. За една нощ това са приблизително поне 20 000 комари, бръмбари, пеперуди и други насекоми, голяма част от които се считат за вредители.

Прилепите се размножават много по-бавно от други видове със сходни размери. Например гризачите могат да раждат до десет малки ипо няколко поколения в сезон. Прилепите раждат по едно-две малки, освен това не всички женски участват в размножаването, а полова зрялост достигат на години. Това ги прави много уязмими като видове.

Прилепите спят зимен сън – през зимата те изпадат в т.нар. хибернация или зимен сън. Температурата на тялото им спада и те стават неподвижни. Енергийните разходи намаляват до 100 пъти. По време на зимния сън пулсът на прилепите е от 10 до 80 удара в минута, докато нормално е 250-450 удара в минута /до 1000 по време на полет).

Най-“старият” прилеп, чиято възраст е установена от човека е на над 41 г.! Това е рекорд за малък бозайник в света /той тежи едва 6-7 грама преди хибернацията/. Учените твърдят, че прилепите живеят 9,8 пъти по-дълго отколкото е нормално за бозайници с техните размери.

Макар да не ги забелязваме, прилепите живеят навсякъде около нас – във фугите на панелните блокове, под керемидите, под первазите, в хралупи или под кората на дърветата в парковете, в тавани и пр. Това “съжителство” е полезно и по никакъв начин не вреди на хората.

Всички видове прилепи са защитени от закона !!! Никой не може да убива или наранява прилепи, нито да ги прогонва от местата, в които живеят. Прилепите могат да се улавят само с научни и природозащитни цели и само от определени хора, които имат издадено разрешително за това!!!
Прилепите са уязвими и застрашени видове!

Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване. Поне 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята, вследствие на човешката дейност. Изчезването на всеки вид има съществени последици, които рано или късно пряко рефлектират върху човека или стопански значими за него видове.
В цяла Европа популациите на прилепите намаляват заради унищожаване на старите гори, интензивното земеделие, с използването на много хербициди, безпокойството в пещерите и прочие!

Ключовото значение на прилепите в екосистемите, тяхната уязвимост и застрашеност са причина 2011 година да бъде определена от от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) и Споразумението за опазване популациите на eвропейските видове прилепи (EUROBATS) на ООН за Международна година на прилепите.

ПРИЛЕПИТЕ СА ИНТЕРЕСНИ и ТАЙНСТВЕНИ!
ТЕ СА РЕДКИ И ЗАЩИТЕНИ ВИДОВЕ и СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНИ!
ПОМОГНЕТЕ НИ ДА ГИ ОПАЗИМ!!!

Научи повече за прилепите на http://www.greenbalkans.org/prilepi

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3622 посещения

OFF

Последно качено » Новини