Календар

Още четири белоглави лешояди долетяха... с Луфтханза!

Още четири белоглави лешояди долетяха... с Луфтханза!На 05.10.2011 г. екипът на проект „Завръщането на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278 посрещна четири белоглави лешояди, изпратени от Зоопарк Allwetterzoo, Мюнстер, Германия, с редовен полет на Луфтханза от Франкфурт.

Четирите крилати пасажери на Луфтханза са излюпени в зоопарка в Мюнстер. За разлика от своите родители обаче, те ще получат шанс за свобода – сред скалите на Стара планина!

Екипът на зоопарк Allwetterzoo се свърза с нас още през 2010 г., като заяви своята готовност да дари два белоглави лешояда на проекта Завръщането на лешоядите в България, чиято основна цел е да възстанови вида като гнездящ в Стара планина. Докато оправим паспортите на двете птици, техните родители снесоха по още едно яйце и гледачите пожелаха да не безпокоят птичите семейства и ни помолиха да изчакаме.

Чакането не беше напразно и ето че година по-късно очакваме не две, а цели четири белоглави лешояди – два от които излюпени тази пролет!

Четирите птици бяха маркирани със стандартни метални и пластмасови пръстени и крилометки, за да можем да ги различаваме. К2W и K2X останаха в адаптационната волиера в Сливен, а К30 и К31 заминаха за клетката над Котел. Четирите нови птици те ще трябва да се сприятелят с белоглави лешоди, пристигнали от Испания, Холандия и Чехия. Предстоят им няколко месеца престой, през които да се научат от по-големите си и опитни събратя как да се държат като диви лешояди.

След това, те ще получат своя шанс за свобода в природата на България!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2971 посещения

OFF

Последно качено » Новини