Календар

ГОЛЯМ ЗЕЛЕН УИКЕНД в Белозем

ГОЛЯМ ЗЕЛЕН УИКЕНД в БелоземНа 21 и 22 октомври Зелени Балкани организират залесяване с доброволци, местни жители и ученици в района на с. Белозем, общ. Раковски.

Залесяването е част от международната доброволческа инициатива Big Green Weekend, която се провежда едновременно в 10 европейски страни – Великобритания, България, Гърция, Исландия, Естония, Франция, Германия, Румъния, Холандия и Италия.

Големият зелен уикенд се осъществява с подкрепата на Фондация Ставрос Ниаркос (Stavros Niarchos Foundation) и в партньорство с организациите от международния Алианс на доброволците за консервация (Conservation Volunteers Alliance).

Инициативата цели да приобщи повече хора към идеята за доброволен труд в полза на околната среда, както и да постави началото на мащабно залесяване в района на с. Белозем.

Белозем е Европейско село на Белия щъркел от 2005 г., но е известно и с това, че в неговите околности е била разположена една от последните вековни дъбови гори в Горнотракийската низина. Според спомени на стари хора от района, преди гората да бъде изсечена, щъркелите са гнездели върху огромните дървета в нея. Днес една от мечтите на много хора днес е тази гора да бъде възстановена! Идеята на Зелени Балкани е да стартира възобновяването на дъбовите масиви именно сега, по време на „Големият зелен уикенд - 2011”.

В рамките на кампанията, която стартира на 21 октомври от 11 ч., ще бъдат залесени повече от 500 дръвчета - основно млади дъбови фиданки. Основната част от дръвчетата ще бъдат засадени в двора на Професионалната гимназия за селско стопанство в с. Белозем с помощта на ученици от гимназията, доброволци на Зелени Балкани и Националната скаутска организация на България. Идеята е с първото залесяване да бъде оформен естествен полезащитен пояс около земеделските площи на гимназията. Залесяването ще послужи и като възможност за практически занимания на учениците в дългосрочен план. Зелени Балкани разчитат, че ангажираността и уменията на учениците ще гарантират успешното прихващане на първата нова дъбова гора.

Много фиданки ще бъдат засадени и в границите на самото село – в детската градина, в двора на СОУ „Гео Милев”(на чийто покрив има 20 щъркелови гнезда), в Парка на белия щъркел и няколко детски площадки.

В рамките на кампанията ще бъдат пребоядисани и дървените конструкции в Парка на белия щъркел в селото.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2836 посещения

OFF

Последно качено » Новини