Календар

Отбелязваме 31 октомври - Международен Ден на Черно море

 Отбелязваме 31 октомври - Международен Ден на Черно мореЗа поредна година Зелени Балкани ще отбележи Международния Ден на Черно море – 31 октомври. Природозащитниците ще проведат мероприятия в Поморие и Бургас с цел популяризиране опазването на Черно море.

Фокус на информационната кампания по случай 31 октомври, тази година ще бъдат делфините.

От 10:00 до 12:00 часа на 31.10. 2011 г.(понеделник) вратите на Посетителски център ,,Поморийско езеро” ще бъдат свободно отворени за гости. С помощта на домакините от Зелени Балкани, посетителите ще могат да се запознаят от близо с птичите обитатели на езерото и крайбрежната ивица отделяща езерото от морето. Както е известно Поморийската лагуна е неразривно свързана с Черно море и от хилядолетия, добива на сол, риба и лечебна кал е в пряка зависимост от качеството на връзката между крайбрежната лагуна и морските води.

От 10:30 часа отново в Посетителския център, пред ученици и местни жители, експерти на Зелени Балкани, ще представят презентацията ,, Делфините в Черно море и методи за тяхното проучване”

По-късно същия ден от 14:30 часа в Природонаучния музей в гр. Бургас, презентацията ,,Делфините в Черно море и методи за тяхното проучване” ще бъде представена и пред ученици от бургаски училища. Това събитие се осъществява с любезната покана и подкрепа на Природонаучния музей, за което екипът на Зелени Балкани изказва искрена благодарност!

Защо 31 октомври?
На 31-ви октомври 1996 г., на международно ниво е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Планът е във връзка с Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (т. нар. Букурещка Конвенция) подписана през 1992 г. от шестте черноморски държави - България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна.

Отбелязването на Международния ден на Черно море, цели да обърне общественото внимание към проблемите на морето и начините за неговото опазване. Поради своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски екоситеми в света. За да бъдат запазени неговата жизненост и ресурси все по-неотложна става нуждата интензивните човешки дености в морето да бъдат много внимателно преценени и по-щадящо прилагани.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5935 посещения

OFF

Последно качено » Новини