Календар

Пловдивчани отбелязаха Деня на влажните зони при -12 градуса

Пловдивчани отбелязаха Деня на влажните зони при -12 градусаВъпреки студа, деца от пловдивската гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” се събраха на брега на река Марица днес, за да отбележат Световния ден на влажните зони. Природозащитници от „Зелени Балкани” представиха тазгодишната тема на събитието: „Туризъм във влажните зони” и показаха на учениците някои интересни видове птици, които се струпват в коритото на реката през зимата.

Световният ден на влажните зони се отбелязва на 2-ри февруари в над 160 страни, ратифицирали Рамсарската Конвенция. Това е една от най-значимите природозащитни дати, която цели да привлече общественото внимание към значението на влажните зони и начините за тяхното опазване. Рамсарската Конвенция е подписана през 1971 г. и страните, ратифицирали този международен регламент се задължават да опазват всички влажни зони на своя територия.

През миналия век близо 50% от влажните зони в контитенталната част на планетата – реки, езера, блата, влажни гори и морски шелф до 6 метра дълбочина, са били значително замърсени, увредени или напълно унищожени. Това е довело до нарушаване на нормалния кръговрат на водата на планетата –липса на достатъчно прясна вода, засушавания в някои райони и стихийни наводнения в други части на Земята. В наши дни се налага да се обърне сериозно внимание на разумното управление на водите в световен мащаб.
Мотото на Световният ден на влажните зони за 2012 г. е „Туризъм във влажните зони: едно великолепни изживяване!”. Затова информационните кампании тази година са фокусирани към възможностите за устойчив и щадящ околната среда туризъм.

Мероприятия посветени на влажните зони се провеждат днес в цялата страна.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2672 посещения

OFF

Последно качено » Новини