Календар

Ученици садят полезащитен пояс в Белозем - възстановяват легендарна гора

Ученици садят полезащитен пояс в Белозем - възстановяват легендарна гораЗалесяването ще се проведе на 6 април в двора на гимназията от 10 ч. В мероприятието ще се включат ученицици и доброволци на Зелени Балкани. Подготовката на залесяването на терен е изцяло извършена от гимназистите и екип от преподаватели. Зелени Балкани ще осигурят около 200 дъбови фиданки. Идеята е да се оформи полезащитен пояс между земеделските площи на гиманзията и съседните общински имоти.

Това е една амбициозна инициатива, стартирала миналата есен, когато в двора на училището бяха залесени първите 100 фиданки. Създаването на полезащитен пояс е изключително полезна идея в дългосрочен план, която бе подкрепена с готовност от ръководството на гимназията. Чрез залесяването не само се ангажират с работа на терен учениците, но се осъществява и реална природозащитна кампания за района на селото. Полезащитните пояси са една от най-сполучливите антиерозионни практики в селското стопанство. В същото време те са изключитeлно ценни за биоразнообразието в равнините, тъй като играят ролята на своеобразни зелени оазиси, в обезлесените за нуждте на селското стопанство обширни територии. Засаждането на тези млади дъбови фиданки поставя началото и на една по-мащабна акция - да се възстановят легендарните равнини гори в района на Белозем.

"Ние работим с удоволствие с Гимназията по Селско Стопанство в с. Белозем и считаме, че тази съвместна инициатива е преди всичко един добър пример. За нас също е важно, че можем по този начин да популяризираме и ценностите на доброволчеството сред младите хора.", споделя Нели Арабаджиева от Зелени Балкани.

Залесяването е подкрепено от фондация Ставрос Ниаркос (Stavros Niarchos Foundation) и Алиансът на доброволците за консервация (Conservation Volunteers Alliance) и е част от европейската доброволческа инициатива, наречена Големият зелен уикенд. Инициативата стартира през есента на 2011 г., като в нея взеха участие доброволци от десет европейски страни.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3388 посещения

OFF

Последно качено » Новини