Календар

Седми Фестивал на Белия щъркел в Белозем

Седми Фестивал на Белия щъркел в БелоземТрадиционният Фестивал на Белия щъркел в Белозем ще се проведе на 25 и 26 май. Фестивалът съвпада с международната среща на селата на щъркелите, на която Белозем е домакин тази година.

В мрежата от села на щъркелите в Европа са включени 11 населени места от 11 различни страни. Представители на селата на щъркелите се срещат всяка година, за да обсъдят и споделят нови възможности за екологичен туризъм и устойчиво развитие на тези райони с добре запазена дива природа.

Европейските села на щъркелите са получили този своеобразен екологичен приз от Европейския фонд за природно наследство ЕВРОНАТУР. А самата мрежа от села на щъркела и ежегодните срещи са инициатива на местните хора, които считат, че международният диалог и обмяна на опит са добра възможност тяхното развитие.

В Европа, както и на други континенти има много населени места, които могат да се похвалят с богато биоразнообразие и хармонично съжителство между хората и дивата природа. Според Димитър Попов от „Зелени Балкани” дейностите на международната мрежа на селата на щъркелите са един добър пример за това как природните ресурси могат да се използват устойчиво за развитието на местните общности. „Надяваме се този пример да бъде използван и от други населени места. На 25-ти май, по време на фестивала в Белозем ще се проведе отворена работна среща с много презентации за дейностите в селата на щъркелите. Всички заинтересовани да се запознаят с този опит са поканени на срещата в Белозем. Мероприятието започва в 15:30 ч. в Читалище „Просвета” .” , споделя екологът от Зелени Балкани.

Можете да изтеглите цялата програма на фестивала -Фестивала на Белия щъркел, 25 и 26 май, 2012 г.

Кои са селата на Белия щъркел в Европа?
1. Чигоч (Čigoć), Хърватско (1994 г.) – Чигоч има 124 жители и двойно повече щъркели, които гнездят върху покривите на характерните дървени къщи. Селото е разположено в природен парк „Лониско полие”, по поречието на р. Сава. Територията предоставя оптималните условия за живот на щъркелите – 5000 ха ливади и пасища. Чигоч е своеобразен културен център с много атракции, създадени и поддържани от местните хора.

2. Рющед (Rühstädt), Германия (1996 г.) – Рющед има 250 жители и е известно с интересната си архитектура и празника на щъркелите, който се организира от 1986 г. насам от местния „Клуб на щъркелите”. Разположено е в биосферен резерват „Речен Ландшафт Елба”, който представлява най-доброто място за щъркелите в Германия.

3. Малпартида де Касерес (Malpartida de Cáceres), Испания (1997 г.) – Районът се характеризира с традиционно земеделие и отглеждане на стари местни породи крави и овце . Щъркеловите гнезда (повече от 40) са разположени в скалите на природния феномен и археологически комплекс Баруекос. Дните на щъркела се честват всяка пролет от 1991г. насам.

4. Андрид (Andrid), Румъния (1998 г.) – Общността на Андрид се състои от 3 села с общо окло 2700 жители. Повече от 35 са гнездящите двойки щъркели. В района се осъществяват редица мерки за опазване на щъркела, включително поставянето на платформи за гнездене, поддържане и възстановяване на подходящите местообитания.

5. Нагибайом (Nagybajom), Унгария (1998 г.) – Нагибайом има 3500 жители и повече от 30 щъркелови гнезда. Селото е разположено в съседство със защитена зона Боронка и национален парк „Дуна – Драва”. Нагибайом има богат културен живот, който включва и атрактивни мероприятия посветени на щъркела.

6. Мала и Велика Полана (Mala and Velika Polana), Словения (1999 г.) - В района на двете села (общо 1420 жители) има 35 щъркелови двойки. Тази част на Словения се слави с богатото си биоразнообразие и добре запазени природни територии и влажни зони край р. Мура. Фестивал на щъркела се провежда всяка година през първия уикенд на юли.

7. Пентово – Тикочин (Pentowo k. Tykocina), Полша (2001 г.) – Пентово е само една ферма в близост до с. Тикочин. В района на фермата има повече от 20 щъркелови гнезда. Тя се намира между два национални парка – „Нарва” и „Биебжа” в живописната долина на р. Нарва. Повече от 11 000 туриста посещават мястото годишно.

8. Мархег (Marchegg), Австрия (2002 г.) – Мархег е старинен малък град с 3000 жители, близо до границата със Словения. Щъркеловите гнезда са 52 и са разположени върху стари дъбове в девствена гора, обявена за резерват. В района е и обширната влажна Дунав – Марх – Тая, включена в списъка на Конвенцията от Рамсар за влажните зони със световно значение.

9. Белозем, България (2005 г.) - В Белозем (5000 жители) има около 30 двойки, като 20 от тях са на покрива на училището. Селото се намира в близост до р. Марица. Районът е известен с производството на качествени селскостопански продукти и най-вече с прочутия си ориз. Традиционният фестивал на белия щъркел се провежда през май.

10. Алтрой (Аltreu), Швейцаря (2008 г.) – Алтрой се намира в кантона Солотурн. Днес в Алтрой има 23 гнездящи двойки след огромни, дългогодишни услилия за връщнето на щъркела в Швейцаря. Успешното завръщане на вида се дължи основно на възстановяването на хабитати богати на биоразнообразие, в които щъркела може да се храни.

11. Ескикараагач (Eskikaraağaç), Турция (2011 г.)- Селото е разположено на брега на езеро Улубат, което е Рамсарско място. От години в района на се изпълняват много дейности за опазване на щъркелите, които са повече от 125 двойки. Ескикараагач има посетителски център и организира фестивал на шъркеите през май. През 2008 г. на годишната среща на Европейската мрежа от села на щъркелите, Ескикараагач е приет като партньор на мрежата.


Седмият фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ "Зелени Балкани", Народно Читалище "Просвета 1909 г." и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем. Събитието е подкрепено от: Община Раковски, EVN България, INSAOIL - Българската петролна компания, PhotoSynthesis, Българско Нацинално Радио (БНР), Дарик Радио - Пловдив и dariknews.com, предавател.com, сп. GEO, Програмата Пловдив Инфо, Канал М - Раковски, Телевизия Хоби, Български Фактор и Туристически информационен център - гр. Пловдив. Наградите за фотоконкурса "Белият щъркел" са осигурени от ПП "Герб" . Изказваме благодарности на партньорите осигурили хостингa и администрацията на уебсайта на фестивала, както и на домакините при влажна зона "Кисимови дупки" - с.Белозем.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3713 посещения

OFF

Последно качено » Новини