Календар

Капитан Уотсън ни е нужен свободен и в морето!

Капитан Уотсън ни е нужен свободен и в морето!Протест срещу ареста на Капитан Уотсън

Миналата седмица в Германия беше арестуван международният екоактивист Капитан Пол Уотсън – един от основателите на Грийнпийс и президент на организацията Сий Шепърд – сред малкото организации, които поддържат екипажи и кораби в океана и предотвратяват избиването на китове, делфини и други морски бозайници, както и бракониерството на акули и на застрашената от изчезване средиземноморска синя риба тон. Организацията от десетилетия върши работата на Международната общност, която е добра в приемането на конвенции и правила, но няма органи, които да съблюдават следването им в открито море. С действията си са спечелили силни противници, сред които и правителството на Япония (заради противопостяването си на японския китолов, клането на делфини в Тайджи и използването на смъртоносните мрежи дрифт-нет от японски риболовни кораби).

Ареста на Капитан Уотсън е по искане на Коста Рика по обвинение на бракониер на акули от 2002г, който твърди, че капитан Уотсън е застрашил живота му при акция. Капитан Уотсън и организацията му следват стриктен код за безопасност при акциите си и обикновено поставят своя живот с много по-голям риск в сравнение с този на бракониерите. Дори ИНТЕРПОЛ са отказали да уважат искането за арест на Коста Рика, поради липса на силно обвинение.

Тази сряда, 23 май, се призовават всички привърженици на Капитан Пол Уотсън да дойдат пред немското посолство между 13:15 и 14:00 часа, за да протестират срещу несправедливия арест на активиста и вероятното му предстоящото екстрадиране в Коста Рика. В затворите на Коста Рика животът на Капитан Уотсън ще бъде в опасност и без гаранция за справедлив процес. Още повече, че Капитан Уотсън ни е нужен сега и веднага в открито море, заради предстоящия китоловен сезон в Южния Тихи океан.

Този международен ден на протест съвпада с посещението на президента на Коста Рика в Германия.

С ваша помощ можем да убеди президента на Коста Рика, Германският канцлер, и уважаемите Министри на правосъдието и външните работи на Германия да не се подвеждат по лъжливи обвинения, скалъпени от бракониери на акули, които са обикновени престъпници и на свой ред заслужават да попаднат под ударите на правосъдието.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3615 посещения

OFF

Последно качено » Новини