Календар

„Зелените алтернативи против АЕЦ” не са допуснати до дебата преди референдума

„Зелените алтернативи против АЕЦ” не са допуснати до дебата преди референдумаИнициативният комитет „Зелените алтернативи против АЕЦ” протестира днес пред Централната избирателна комисия срещу заличаването на регистрацията на комитета.
На протеста бяха изгорени събраните допълнително 1500 подписа.

„Изгорихме подписите, както ЦИК изгори възможността на гражданите да участват в един реален дебат за бъдещето на енергетиката в България. Лишени сме от правото да говорим публично, заради решения, които не са базирани на закона.”, коментира Борислав Сандов, представител на „Зелените алтернативи против АЕЦ”. „Ние нямаме право да пазим личните данни на гражданите.”

Въпреки, че комитетът внесе 7300 подписа, 1090 от тях бяха върнати от ГРАО по неясни причини. ЦИК не позволи довнасянето на подписи. С това си решение избирателната комисия наруши избирателния кодекс и практиката, която се е установила през последните години преди избори.

Съдът потвърди решението на ЦИК, с което легитимира ограничаването на свободата на словото в страната ни.
Самото изискване за събиране на 7000 подписа не е част от никой закон в страната ни, а е приумица на ЦИК, обединяваща различни закони.

„Докато правилата на играта се измислят в движение и се променят по прищявка на властимащите – не можем да говорим за демократични решения в страната ни. Пряката демокрация скоро няма шанс да се случи”.
Времето за истински дебат по темата ядрена енергетика е крайно недостатъчно – няма да има дори месец за кампания заради предстоящите празници.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2274 посещения

OFF

Последно качено » Новини