Календар

За втора поредна година белоглави лешояди загнездиха в Източна Стара планина!

За втора поредна година белоглави лешояди загнездиха в Източна Стара планина!Семейството на 7G свива гнездо за втори път, като с това връща надеждите ни за възстановяване на лешоядите в Стара планина след близо 50 години отсъствие!

На 13.02.2013 екипът на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278 от Фонда за дивата флора и фауна наблюдава размяна на нежности и откри самото гнездо на птиците.

Самите родители са белоглави лешояди, освободени в рамките на програмата за възстановяване на вида като гнездящ в Стара планина. Това са едни от първите птици, освободени още през 2009 година от специалната клетка за адаптация, изградена от експертите на Фонда за дивата флора и фауна в Котленска Стара планина. Двойката е френско - испанска, но се надяваме те да ни дарят с първото българско лешоядче, излюпено на свобода в Балкана!

Миналата година семейството загнезди за първи път, на около 60 км източно от площадката за подхранване на лешояди, поддържана в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България”. Тогава 7G сам ни заведе до гнездото, благодарение на прототипен GPS/GSM предавател, с който маркирахме птицата. За съжаление първият опит на семейството беше неуспешен, но това се случва и при дивите птици. Не бива да забравяме, че това са много млади лешояди, а единият дори е излюпен в зоопарка Zoo de Doue - Франция! Тази година двойката се е преместила на запад и е заела много удобна скала в района на площадката за подхранване на лешояди над Котел. Така екипи на ФДФФ и Зелени Балкани ще могат да наблюдават постоянно младото семейство и да осигуряват храна за успешното отглеждане на малкото. Заемането на гнездото се случва почти едновременно със загнездването на единствената останала естествена колония от белоглави лешояди в Източни Родопи, така че нашите птици имат същите шансове като дивите си събратя!

Очакваме яйцето на семейството всеки момент. Мътенето при белоглавите лешояди продължава между 52-57 дни, така че се надяваме да наблюдаваме първото малко, излюпено на свобода от пуснатите в рамките на проекта птици в началото на април.

Повторното загнездване на двойката е огромен успех за българската природозащита и засилва надеждата ни в успеха на програмите за възстанонавяване на изчезнали видове.

Надяваме се да са първите, но не и единствените лешояди и очакваме с нетърпение да видим какво ще направят останалите над 100 белоглави лешояди, освободени от четирите адаптационни волиери във Врачански, Централен Балкан, край Сливен и край Котел.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3275 посещения

OFF

Последно качено » Новини