Календар

VIII-ми Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем

VIII-ми Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем За осми пореден път Кметство с. Белозем, НЧ „Просвета 1909 г.“, ОУ „Гео Милев“и Зелени Балкани ще са домакини на фестивала на Белия щъркел.

Мероприятието ще бъде официално открито на 18 май /събота/ от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски.
По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи в двора на училището и да види картини и скулптури от ориз в читалището. Най-интересното събитие тази година ще бъде официалното обозначаване на вековни дървета.

А ето и в какво друго може да се включим, посетим и научим нещо ново по време фестивала в Белозем на 18 и 19 май, 2013 г.:

Музикална програма - открита сцена в парка на Белия щъркел
Изложба на художници от Белозем
Етнографска сбирка
Фотолов, риболов
Дискотека под звездите
Поглед в гнездото на щъркел
Снимка с щъркеловото семейство
Изложение на местни продукти и кулинарни изкушения
Футболен мач на ветерани от Белозем и Зелени Балкани
Ученици от ОУ „Гео Милев“ ще представят драматизации, изработка на картички.

Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.
Подробна програма може да изтеглите от приложения файл по-долу.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През изминалата 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 11 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

Осмият фестивал на Белия щъркел в Белозем се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ "Зелени Балкани", Народно Читалище "Просвета 1909 г." и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем. Събитието е подкрепено от: Министерството на околната среда и водите, Община Раковски, INSAOIL - Българската петролна компания, Българско Нацинално Радио (БНР), Дарик Радио - Пловдив. Изказваме благодарности на домакините при влажна зона "Кисимови дупки" - с.Белозем.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3472 посещения

OFF

Последно качено » Новини