Календар

RecyCult – тридневен фест на филми за Земята

RecyCult – тридневен фест на филми за ЗемятаНа 27, 28 и 29 май в Дома на киното Арт фест и екологично сдружение „За Земята” ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от документални филми

На 28 май от 18.00 часа в рамките на събитието ще се състои премиерата на новият документален български филм „Нигерия кърви петрол” на режисьора Генади Кондарев Специалният гост на първия по рода си RecyCult фест ще бъде професор Пол Конет, световно признат учен в областта на Нулевите отпадъци. Той ще представи филма „Бунище Земя”, в който участва редом с други учени и специалисти. След прожекцията на „Бунище Земя” във вторник, 28 май, от 19.00 часа проф. Конет ще дискутира с публиката темата за предотвратяването на отпадъците и замърсяването на земята.

Документалният филм на Кандида Брейди беше показан на специална прожекция на 17 –ия София Филм Фест, както и на кинофестивала в Кан през 2012 година, а на 7 март бе и представянето му пред Европейския парламент като част от събитие на Европейската мрежа за Нулеви отпадъци.[1] В същия момент, когато Европейската комисия представя своята концепция за ограничаване на пластмасовите отпадъци [2], филмът „Бунище Земя“ нагледно показва страшните и дългосрочни последствия от изхвърлянето на тонове пластмаса под формата на торбички, бутилки, чашки и др.

Специалната премиера на българския документален късометражен филм „Нигерия кърви петрол” ще разкрие действията на петролните компании в делтата на река Нигер през 2011г. От друга страна филмът представя и алтернативните енергийни
решения, възможни без да се влияе върху климата. След прожекцията на зрителските въпроси ще отговаря лично режисьорът Генади Кондарев.

Още един български късометражен филм „Банко и Добри” създаден през 2005г. ще насочи вниманието веднъж върху болезнената за много хора тема за застрояването на Пирин. „Банко и Добри” ще бъде показан заедно с още няколко документални късометражни филма на екологично сдружение „За Земята“, посветени на важните
теми за генно-модифицираните организмии търговиятас храни.

На 29 май ще бъда показана селекция от кратки филми на световната екологична организация Greenpeaceпо важни и неосветени теми като електронните отпадъци, състоянието на климата по света, екоравновесието на световните океани и генно-модифицираните организми.

Това е първо издание на феста RecyCult, който цели да предизвика размисъл, като посочи горещите проблеми в световен и национален мащаб и подскаже пътища за решаването им.

снимка: кадри от филма "Нигерия кърви петрол"

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2684 посещения

OFF

Последно качено » Новини