Календар

Пристигнаха 32 нови лешояда от Испания

Пристигнаха 32 нови лешояда от ИспанияВ късния следобед на 30.06.2013 г., екип на Зелени Балкани докара 32 белоглави лешояди от Испания . Птиците са осигурени от испанската организация GREFA.

Лешоядите са предназначени за проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278. Те пропътуваха над 3600 км през цяла Европа - Испания - Франция -
Италия - Словения - Унгария и Румъния, за да пристигнат у нас. Причината за дългият маршрут е, че поради европейския си произход и нашите лешояди пътуваха с европейски документи, затова не е желателно напускането на ЕС.

В България птиците бяха настанени в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора, където ще изкарат едномесечна карантина.
Птиците са съвсем млади, миналогодишни, като са събрани от различни центрове за рехабилитация от Мадрид, Валенсия и Каталуня. Между тях има съвсем младо лешоядче на едва няколко месеца. Малчуганът е отделен от другите, за да се уверим, че се храни нормално, след което ще го пуснем при останалите 31 птици. Лешоядите са колониални птици и се чувстват зле, когато са изолирани и сами, въпреки, че дрязгите и разправиите помежду им са също ежедневие!

Експертите от Центъра ще следят отблизо аклиматизацията на испанските птици и ще ги маркират с индивидуални жълти крилометки и пръстени, за да улеснят разпознаването им на свобода. В края на юли лешоядите ще бъдат разпределени между четирите адаптационни волиери на проект Завръщане на лешоядите в България, които се намират във Врачански, Централен Балкан, над Сливен и Котел. Тук птиците ще преседят още няколко месеца, за да приемат Балкана като роден дом. Най-рано наесен или другата пролет, новите испански лешояди ще полетят в небето на България!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2123 посещения

OFF

Последно качено » Новини