Календар

Позиция на За Земята относно държавните субсидии за атомната енергетика

Позиция на За Земята относно държавните субсидии за атомната енергетикаЗа Земята – Приятели на Земята България се присъединява към опозицията на много европейски граждани срещу плановете на Европейските комисари търсещи начин да допуснат въвеждането на държавни субсидии за атомната енергетика.

Това наше искане се отнася за предложението на Европейската Комисия, станало обществено достояние през юли 2013 г. и предизвикало недоверие и шок: планира се остарялата ядрена технология да може да получава държавна помощ по същия начин, както прохождащите технологии за енергия от възобновяеми енергийни източници получават по силата на Директивата за възобновяемите енергийни източници от 2009 г.

Тези все още проектни регламенти за периода 2014-2020 се подават на искането на няколко европейски, че затъващата атомна индустрия трябва да бъде спасявана с публични средства. Тези регламенти са резултат от опита да се държи курс на неутралитет спрямо технологиите, който пробутва атомната технология като въглеродно неутрална. Това е спорна позиция – емисиите на АЕЦ зависят от качеството на урановата руда, използвана за производство на ядрено гориво – все по-влошаващото се качество на съдържание на урановата руда в световен мащаб правят производството на енергия от АЕЦ силно въглеродно-интензивно.

Практическият резултат от тези нови държавни субсидии е вече видим – течащите преговори във Великобритания и Чехия между производителите на електричество и правителствата предвиждат нечувани държавни помощи – включително гарантиране на преференциални цени за изкупуване за следващите 30-40 години. Обществото ще бъде задължено да плаща загубите на атомните централи, тъй като цената на електричеството, което те произвеждат не може да бъде покрита от текущите пазарни цени. Подобни преференции противоречат на всички директиви на ЕС свързани с производството и пазара на електроенергия от 1997г насам.

Стямаше се, че катастрофи като тази във Фукушима през 2011 г. не са възможни. Сега Фукушима е като мемориал на подценения риск – ситуацията е извън контрол 2 години след аварията, регионът е загубен за много следващи поколения, радиоактивността заплашва целия Тих океан.

Обръщаме се към политиците с призив да вземат ключово решение в полза на хората и околната среда – кажете НЕ на държавните субсидии за ядрените централи!


Относно ситуацията на подпомагане с публични средства на АЕЦ в България

В България при неясни критерии и при липса на окончателен договор за строителство,в нарушение на законите, бяха изразходвани над 900 милиона евро за „подготовка“ на строеж на нова АЕЦ“Белене“. В крайна сметка проектът беше спрян с решение на Парламента през пролетта на 2013 г. През последните месеци отново започнаха да се изразходват средства от бюджета за „анализи“, проучвания на място за строеж на нов, 7-ми блок към АЕЦ Козлодуй. Новото правителство прави официални изявления и за възобновяване на компроментирания като корупционна практика проект за АЕЦ Белене,въпреки огромната криза на свръхпроизводство на енергия в страната и липса на пазар за износ!
В светлината на глобалната икономическа криза, която засегна както България, така и региона, изграждането на каквато и да е нова голяма енергийна мощност е гаранция за безконтролно харчене на обществени пари, игнориране на енергийни алтернативи и на по-ефективни възможности за енергийно развитие, корупция и засилване на бедността на населението.
Международната петиция и всички организации, които се присъединяват към становището са достъпни за подписване и преглед на

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3284 посещения

OFF

Последно качено » Новини