Календар

България отбелязва 17-тата Международна нощ на прилепите!

България отбелязва 17-тата Международна нощ на прилепите!За първи път Международната нощ на прилепите ще обхване 10 града в цялата страна – София, Стара Загора, Пловдив, Поморие, Бургас, Шумен, Кнежа, Враца, Ловеч и Русе.

Това става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) и съдействието на МОСВ.

В честването ще участват над 20 организации, институции и граждански групи, сред които - Зелени Балкани, Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); Българско дружество за защита на птиците - БДЗП; Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ); Сдружение „Деветашко плато“; Скаутски клуб „Мадарски конник“ - Шумен; ДПП „Врачански Балкан“; Читалище „Развитие 1869“ - Враца;
РИОСВ - Русе; Сдружение „Култура и Енергия“- Русе; Пещерен клуб „Саламандър - Стара Загора“; Пещерен клуб „Пълдин“ - Пловдив; Пещерен клуб „Хеликтит“ - София, Исторически музей - Русе; Общински исторически музей - Кнежа.

Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Повече за инициативата:
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. През 2013 г. България отбелязва Нощта на прилепите за 17-ти път.

ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

В СОФИЯ (28ми септември) събитието ще се проведе в Националния природонаучен музей, от 11:00 до 18:00 часа. Организаторите от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН Ви очакват с прожекции на филми, научно популярни презентации, Арт работилници за деца и възрастни, както и изследователски игри.

В СТАРА ЗАГОРА (4ти октомври) Зелени Балкани очакват гостите си в Парк „Пети Октомври“ (до Общината), от 18:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

В ПЛОВДИВ (7ми октомври) събитието ще се проведе от 18:00 часа в Цар-Симеоновата градина. Нощта се организира от Зелени Балкани и включва информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.

В ПОМОРИЕ (9ти октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.

В БУРГАС (10ти октомври) – БФБ и БДЗП организират от 18:00 часа в Културен център „Морско Казино“ (зала „Георги Баев“) презентация, детски конкурс за рисунки, печива, плетива и други форми с прилепи, арт занимания, а от 19:30 часа - наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

В ШУМЕН (13ти октомври) - Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен е организатор на информационно-образователна кампания, която ще се проведе от 17:00 часа в Младежкия дом в града.

В КНЕЖА (15ти октомври) в Общинския исторически музей организаторите от ЦИЗП - БАН и Зелени Балкани ще очакват малки и пораснали деца от 18:00 часа. Събитието ще включва презентации за прилепите, изложба, викторина и арт работилници.

ВЪВ ВРАЦА (17ти октомври) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, Читалище Развитие и НУ „Иванчо Младенов“, които са подготвили презентации, прилепна гимнастика, „прилепни игри“ и различни ателиета и томболи. Нощта на прилепите ще започне от 17:00 часа пред Читалище „Развитие 1869“.

В ЛОВЕЧ (19ти октомври) – Сдружение „Деветашко плато“ и ПК "Хеликтит" ще организират за първи път в града информационно-образователна кампания, която ще се състои на площад „Тодор Кирков“ от 17.00ч. От 11.00ч. Българска фондация „Биоразнообразие“ ще открие официално новата табела за прилепите пред Деветашката пещера, изработена като част от проект "Виж Повече ЗА прилепите", финансиран от M Тел.

В РУСЕ (21ви октомври), Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с презентации за прилепите, арт работилници и представяне на филм за прилепите в пещерата „Орлова чука”, заснет с инфрачервена камера - автор Бранислав Попов. Организатори са Сдружение „Култура и енергия“, РИОСВ Русе и БДЗП.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2477 посещения

OFF

Последно качено » Новини