Календар

София откри кампанията за честване на Международната нощ на прилепите 2013г.

София откри кампанията за честване на Международната нощ на прилепите 2013г. Събитието се състоя в Националния природонаучен музей, организирано от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН.

- Ела, намерих го – „по време на зимен сън прилепите дишат веднъж на 90 минути“!
- Не, не, това няма как да е вярно!
- Вярно е, това е отговора!

Подобни разговори се чуваха из залите на Националния природонаучния музей в събота, докато развълнуваните деца - участници в играта „Полетът на прилепа“ тичаха с въпросници в ръце. Освен да намерят верните отговори, скрити между витрините с препарирани животни, те трябваше да минат и през редица изпитания, като например да се опитат да полетят с прилепни крила.

В програмата на Международната нощ на прилепите се включваха и много и други атракции, които силно впечатлиха над 350те участника в събитието. В няколко интерактивни презентации, изнсени от учени от Центърът за изследване и защита на прилепите към НПМ беше разказано за огромното разнообразие на прилепите по света и у нас, за интерсните факти около поведението и биологията на летящите бозайници и за заплахите към тези уязвими животни.

Прожектирани бяха научнопопулярни филми, които чрез високоскоростни камери и уреди за нощно виждане показваха скритата красота на летящите животни. В 30 фотографии на световноизвестните фотографи Ролин Верлинде и Дитмар Нийл бяха представени голяма част от видовете прилепи срещащи се в България.

На последния етаж в арт работилницата, разположена между красивите витрини с пеперуди, посетителите имаха възможност да се запознаят с искуството на декупажа и да развихрят въображението си, за да изработят свои собствени произведения на изкуството.

Специални гости на събитието бяха представителите на Министерството на околната среда и водите, на които символично бяха връчени грамоти за участие по време на официалното откриване (припомняме, че през 2013г. Националната кампания за отбелязване на нощта се осъществява с подкрепата на ПУДООС и МОСВ, в рамките на партньорски проект, координиран от Зелени Балкани, в който участват над 20 организации и институции).

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3023 посещения

OFF

Последно качено » Новини