Календар

Лешоядът Фредо бе освободен от ученици от „Българско школо”

Лешоядът Фредо бе освободен от ученици от „Българско школо”На 09.10.2013 г. шестокласниците, пристигнали специално от София, кръстиха и освободиха лешоядът К5Т от волиерата за адаптация над с. Тъжа, Централен Балкан.

Фредо е млад белоглав лешояд, пристигнал на 03.07.2012 г. от далечна Испания, в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278. Неговата история трогна и развълнува шестокласниците от Учебен комплекс „Българско школо”, които пристигнаха специално, за да се запознят с него и участват в пускането му на свобода.

Освен тях, на гости на лешоядите бяха група доброволци от Младежка банка и Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора, както и група петокласници от Основното училище в с. Тъжа.

Приключението беше част от деветия открит урок, който фирма Овергаз оргазинира за ученици в рамките на своя проект „Опознай природата и я опазвай”. В Централен Балкан децата имаха възможност да се запознаят отблизо с тези редки видове и да участват в пряко в тяхното опазване, заедно с екипа на Зелени Балкани.

Преди да пуснем Фредо, поставихме на гърба му специален GPS/GSM предавател, осигурен отново от фирма Овергаз, който ще ни позволи да следим движенията и адаптацията му на свобода. Вие също може да приключенствате с Фредо от къщи, като го следите от тук:

И този път, по традиция, учениците имаха възможност да запечатат на лента екологичния урок на Овергаз. Специалист от компанията помогна на учениците да уловят незабравимия момент с кръщелника си Фродо. Най-добрите снимки ще бъдат подбрани и качени в галерия на фейсбук страницата на газовата компания.

Благодарим на децата от Учебен комплекс „Българско школо” и на компания Овергаз, че се превърнаха в част от завръщането на лешоядите в България!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3356 посещения

OFF

Последно качено » Новини