Календар

Град Прага дари средства за опазването на египетския лешояд в България

Град Прага дари средства за опазването на египетския лешояд в БългарияБезпрецедентен жест на доверие и отговорност към опазването на европейската природа от страна на град Прага, Чехия. Общинският съвет на чешката столица подкрепи проект за египетския лешояд на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора.

Дарението е насочено към изграждането на две специализирани волиери за размножаване на египетски лешояди и една клетка за настаняване на бедстващи птици. Парите са от приходите, постъпили в бюджета на град Прага от посетителските такси за Пражкия зоопарк и ще бъдат дарени за опазването на един критично застрашен европейски вид, който дори не обитава Чехия!

Още повече, дарението идва месеци след мащабно наводнение, потопило цяла Прага и принудило кураторите на Зоопарк Прага спешно да търсят нов дом за много животни и птици.

Ето, че въпреки сполетялото ги нещастие и необходимост от бързи и неотложни мерки, управляващите на Прага намериха сили и желание да подадат ръка и на друг в нужда - критично застрашения египетски лешояд.

Дарението стана факт след посещение на Антонин Вайдъл - координатор на програмата за опазване на египетския лешояд към Асоциацията на европейските зоопаркове и аквариуми (ЕАЗА). Сред задачите на г-н Вайдъл е да следи наличността на птици в плен в цяла Европа, тяхната генетика и произход, организира отглеждането и размножаването на двойки, за да обезпечи евентуална програма за освобождаване на малки в природата. През април 2013 г. г-н Вайдъл, който е куратор в Пражкия Зоопарк, посети Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора, където се отглеждат четири египетски лешояда - три женски и един-единствен млад мъжки. Балканите се явяват ключово място за връзката на изчезващата популация в Европа с популациите в Турция и Азия. Едновременно с това, в последните години размножаващите се в България двойки критично намаляват и птиците в Центъра се оказват изключително ценни от генетична гледна точка. Затова г-н Вайдъл реши да насърчи и подкрепи идеята за изграждане на специализирана клетка, където египетските лешояди да се „харесват” и сформират двойки.

Строежът на волиерите вече започна, под консултациите на самия г-н Вайдъл, както и с насоките на г-н Гуидо Чеколини от специализиран размножителен център за египетски лешояди в Италия.

Дарението бе разгледано и одобрено от Зоопарк Прага, както и от градския съвет на Прага. Всички те оцениха усилията и потенциала на проекта и ни гласуваха огромно доверие, за което сме безкрайно благодарни. Това демонстрира не само добрата воля на управляващите, а и един прекрасен пример за това как парите, „събрани” от зоопарковите животни, могат да бъдат насочени обратно към природата.

Можем само да се надяваме и някой български град да последва примера на чешката столица Прага!

Дотогава оставане безкрайно благодарни на г-н Антонин Вайдъл, на Зоопарк Прага, на гардския съвет на Прага и на посетителите на зоопарка!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1867 посещения

OFF

Последно качено » Новини