Календар

Прострелян царски орел бе открит до свиленградското село Райкова могила в Сакар, само седмица след като там бе намерен и ранен морски орел

Прострелян царски орел бе открит до свиленградското село Райкова могила в Сакар, само седмица след като там бе намерен и ранен морски орелПрострелян млад царски орел бе транспортиран и настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани с помощта на общинска администрация Свиленград и РИОСВ Хасково.
На 27.01.2014, в офисът на Зелени Балкани постъпи сигнал, от служители на община Свиленград, за наблюдаван около село Райкова могила царски орел (Aquila heliaca,) в безпомощно състояние. На място веднага се отзова екип на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360, изпълняван от Зелени Балкани в района на Сакар планина. При първоначалното обследване на птицата природозащитниците установиха, че се касае за птица на около три години, с поражения по крака и крилото от ляво.

След съгласуване с РИОСВ Хасково царският орел незабавно бе транспортиран към Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора. Последвалият обстоен преглед, извършен от ветеринарните специалисти на Центъра, потвърди и предварителните подозрения на екипа, а рентгенографиите помогнаха за окончателната диагноза – прострелни рани.

Въпреки пораженията му, екипът на Центъра се надява в резултат от положените грижи и назначената терапия орелът да бъде спасен.

Изключително тревожен е фактът, че преди по-малко от седмица в същия район екип на Зелени Балкани откри и друга жертва на бракониерите – прострелян морски орел (Haliaeetus albicilla). Той за съжаление не оцеля от раните на бракониерите.

Екипът на Зелени Балкани изказва сериозните си съмнения, че в района на с. Райкова могила целенасочено се стреля по величествените орли, които са защитени видове според българското и европейското законодателство.

В наши дни, когато природозащитните организации и институции отделят значителен ресурс за опазването на биологичното разнообразие, а отделни личности задоволяват собствените си прищевки и комплекси, стрелбата по тези редки видове птици може да бъде определена единствено като престъпление и бракониерство.

Сигнал за престъпленията ще бъде подаден до прокуратурата в Хасково.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2916 посещения

OFF

Последно качено » Новини