Календар

Пловдив отбеляза Световния ден на влажните зони с няколко събития

Пловдив отбеляза Световния ден на влажните зони с няколко събитияТази година екипът на Зелени Балкани подготви и осъществи няколко събития по случай Световният ден на влажните зони. На самия 2-ри февруари, акциите се случиха на три различни места в Пловдив. Празнично честване на природозащитната дата е планирано да се осъществи с малко закъснение и в Зеленият център гр. Шабла в края на тази седмица.

В Пловдив първото събитие се състоя в МОЛ Галерия – Пловдив. В рамките на нетрадиционно артистично ателие присъстващите научиха що е влажна зона и защо трябва да се пази. След поредица филмчета за природата, децата се включиха в направата на кошнички от кофички от кисело мляко. Представител на Зелени Балкани ги запозна с устройството на кълнове от леща, пшеница и слънчоглед. Децата останаха удивени от примерните покълнали семена на по една и две седмици. В изработените от самите тях кошнички, много млади природолюбители заложиха семена, които да покълнат. Участниците в ателието на Зелени Балкани научиха също какво е зрителна тръба за наблюдение на птици, как се използва бинокъл и как се работи полеви определител за птици .

Традиционното наблюдения на птици се състоя от 15 ч. Участниците се събраха близо до моста при Водната палата и успяха да видят отблизо зеленоглави патици, зимни бърнета, малки корморани, малки гмурци, воден кос, гларуси и други интересни обитатели на една от най-големите влажни зони в България – река Марица.

Вечерното събитие по случай Световният ден на Влажните зони, тази година се състоя клуб „Нещото”. Програмата на събитието бе разнообразна и наситена. В залата на клуба бе открита изложба на фотографа-биолог Любомир Соколов. Той представи колекция от фотографии от няколко от най-красивите влажни зони в света. Вълшебно пъстрите фотоси помогнаха на гостите на събитието да надзърнат в места като резерватите Евърглейдс (Everglades) и Биг Сайпръс (Big Cyprus) във Флорида; езерата и тресавища Кламат (Klamath), разположени между Калифорния и Орегон и Езерото Пoуъл (Powell) при границата с Аризона и Юта. Особено впечатление на публиката направиха фотографиите от мусонни езера в Бялата пустиня (White Rann) между Индия и Пакистан, както и езерата, разположени на 4 700 м надморска височина в Тибет. Любомир Соколов разказа за своите вълнуващи преживявания и впечатления, които е натрупал по време на посещенията си в тези интересни кътчета дива природа. Изложбата ще остане в залата на клуб „Нещото” през следващите няколко седмици.

Чрез специално подготвена презентация, гостите на събитието се запознаха с целите на Рамсарската конвенция, с темата на 2-ри февруари за 2014 г. – „Влажните зони и селското стопанство”, както и с главния герой на събитието – червеногушата гъска. Екипът на Зелени Балкани представи предизвикателствата, които стоят пред тази красива, но много рядка птица, чиято съдба е силно обвързана както с влажните зони така и със селското стопанство. Гостите на събитието научиха и за работата на Зелени Балкани по проект „Дългосрочна програма за опазване на Червеногушата гъска”, финансиран Фондът за Европейско природно наследство – ЕвроНатур, Фондът за действие „Европейска екологична мрежа”, Франкфуртско зоологическо дружество и Комитет против убийството на птици.

След презентацията за влажните зони и червеонгушите гъски, гостите на Клуб „Нещото” участваха в забавната игра "Да обърнем заедно страницата в отношението си към природата" и похапнаха вегански вкусотии, приготвени от кухня „Ом Кичин”.

Гостите на събитието научиха и как да си приготвят в домашни условия паста за зъби и веро, които да са максимално щадящи към водата и личното здраве. Рецептите бяха представени от Мария Георгиева. Тъй като в България все още има много малко изградени пречиствателни станции, то личната отговорност, която всеки може да поеме използвайки био продукти в ежедневието и бита си е от огромно значение.

Събитието получи особено цветен завършек в импровизираното художествено ателие, ръководено от Таньо Павлов. Много от гостите възпроизведоха своята идеи и пожелания свързани с влажните зони върху лист хартия. Участниците в ателието твориха заедно, върху общи творби, което доведе до изключително интересни и забавни художествени резултати.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2081 посещения

OFF

Последно качено » Новини