Календар

Фермерският пазар 'Римска стена' изненада софиянци с уникален празник на любовта и виното

Фермерският пазар 'Римска стена' изненада софиянци с уникален празник на любовта и винотоЗа втора поредна година Сдружение "Устойчиво Общество" организира ЕкоФест на Любовта и Виното в София, а тази година и в Пловдив, като идеята бе да се съчетаят двата празника, без да се пренебрегва нито Св. Валентин, нито Св. Трифон, вплитайки ги в един общ повод за музика, вино, здравословно хапване, ръчно изработени подаръци, усмихнати хора и прекрасно настроение в цели два дни.

Повод за честване, но и повод за по-съзнателен поглед към навиците за свръхпотребяване на стоки и нездравословни храни по време на празниците. С такава идея на 14-ти и 15-ти февруари в София организаторите посрещнаха посетителите на феста на фермерския пазар "Римска стена", който пазар организират всяка събота и вече се превърна в емблематично място за еко-култура и представяне на продукция от малки производители от страната.

Събитието в София беше открито с изпълнение на гайдар от ансамбъл “Каба Гайди”, а във втория ден настроението закипя още повече с народни танци от денс клуб "Лира" и хоро около Стената. Бяха представени автентичните продукции от малиново вино на Trastena Malina & Merlot, мавруд от Иван Григоров и био вината на Orbelus. И през двата дни посетителите имаха възможността да изработят сами празнични картички, цветни аранжировки и свещи от пчелен восък, за да ги дарят на най-обичните си хора, както и да дегустират и пазаруват еко продукти, произведени от малки производители по натурален начин.

В Пловдив идеята за еко честване на двата празника беше осъществена в новия център за срещи на "Хранкооп Пловдив", който посрещна стотина последователи на чаша био вино от производителя Димо Карабоюков, богато разнообразие от домашно приготвени веган специалитети и малък базар на биологична продукция.

"Надяваме се скоро да можем да се похвалим с фермерски пазари и в други градове из страната, както и да мотивираме повече производители да преминат към биологично земеделие, тъй като фермерските пазари за директни продажби на био продукция вече са факт и ще стават все повече", споделиха от екипа на организаторите.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2981 посещения

OFF

Последно качено » Новини