Календар

За първи път от повече от 70 години – двойка белоглави лешояди във Врачански Балкан

За първи път от повече от 70 години – двойка белоглави лешояди във Врачански БалканБързаме да ви зарадваме с прекрасна новина за Свети Валентин – не една, а вероятно три, са новосформираните двойки белоглави лешояди във Врачански Балкан, по същото време в Източна Стара планина се ухажват още две двойки!

Изчакахме да се убедим в новините, но вече е време да споделим – на 08-09.02.2014 г. за първи път експерт на проект Завръщането на лешоядите в Българя LIFE08 NAT/BG/278 наблюдава чифтосване на двойка лешояди. По същото време, други две двойки демонстрират брачно поведение – придържат се една към друга и правят успоредни полети. Птиците са маркирани с крилни марки и пръстени, което означава, че са от освободените в рамките на проекта. По-късно една от двойките е разпозната – едната птица е пусната в района на Врачански Балкан още в началото на проекта – през октомври 2010 г., а нейният партньор е долетял от волиерата над Сливен, Източна Стара планина. Заедно, лешоядите в района са най-малко 20, но останалите птици са твърде млади и неопитни.

Районът на Врачански Балкан предлага изключително подходящи природни условия и многобройни места, подходящи за гнездене - отвесни варовикови скали с много ниши, площадки и др. Тук се намират най-високите отвесни варовикови масиви (400 м) на Балканския полуостров и най-големите чисти скални отвеси в Европа при тази надморска височина. Въпреки това, белоглавите лешояди са изчезнали като гнездящи около 40те години на ХХ век, като оттогава периодично се наблюдават единствено скитащи птици.

По същото време, в района на Източна Стара планина – Сливен – Котел, също имаме интересни наблюдения. Може би си спомняте, че тук две години поред имаме документирана гнездяща двойка между лешояд, внесен от Испания и френският 7G. В последно време на площадките за подхранване виждаме единствено 7G, а немаркираната му партньорка, която бе за постоянно в района, не се вижда. Това ни кара да се надяваме, че липсата на женската се дължи на това, че тя мъти някъде наоколо. Едновременно с това, на скалите в Котел са наблюдавани задявките на друга двойка лешояди, навлизащи в полова зрялост.

Новините са прекрасни и показват, че проект Завръщане на лешоядите в България е на прав път, по трудната и амбициозна задача да върне един изчезнал вид!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1978 посещения

OFF

Последно качено » Новини