Календар

Навършват се три години от ядрената катастрофа във Фукушима

Навършват се три години от ядрената катастрофа във ФукушимаДнес се навършват 3 години от ядрената катастрофа във Фукушима, която разруши живота и поминъка на стотици хиляди души, живеещи в сянката на атомните реактори.

“Ядрената индустрия се надява, че японският народ и света ще забравят за жертвите и за ужасяващите уроци от Фукушима. Надяват се, че ще могат да рестартират стари опасни ядрени реактори и че останалата част от света ще купува японска ядрена технология. Те промотират една енергийна система, която зависи от остарели, мръсни и опасни технологии, работещи с ядрено или друго изкопаемо гориво.”, заяви Юничи Сато, директор на „Грийнпийс”- Япония.

Компанията TEPCO и японското правителство не само не успяха да удържат под контрол ядреното бедствие, но не успяха и да помогнат на жертвите на Фукушима и гражданите на страната. Стотици хиляди изселени семейства все още не са получили адекватна компенсация, с която да могат да продължат напред с живота си.

Миналият месец „Грийнпийс” изпрати представители на Корея, Индия, Полша, Франция и Германия във Фукушима, за да се срещнат с някои от жертвите и свидетелите на катастрофата 3 години по-късно.

Една от жертвите, Кеничи Хасегава, който преди 3 години е бил собственик на млечна ферма в региона, сподели:
“Моята страна е разрушена. Аз съм фермер, който не може да събере реколта. Не мога дори да започна да описвам какво изгубихме в това бедствие. Трябва да помним, че ядрената енергия е най-ужасната. Не трябва да оставяме това мръсно нещо на следващото поколение.”

В Япония и навсякъде по света „Грийнпийс” изразява своята съпричастност с жертвите на Фукушима с различни акции – показвайки, че хората по света помнят катастрофата.
В София ще има прожекции на кратки видеа „Истории от Фукушима” - 20 ч., Арт-хостел, ул. „Ангел Кънчев” 21а – https://www.facebook.com/events/278164302346861/

Фукушима е най-страшната ядрената катастрофа досега – все още няма технологично решение за хилядите тонове радиоактивна вода, която всеки ден се използва за охлаждане на гръмналите реактори. Милиарди бяха похарчени от японското правителство - без по никакъв начин ситуацията да е подобрена.

„Грийнпийс” няма да позволи уроците от тази катастрофа да бъдат забравени и настоява да се сложи край на ерата на ядрен риск. Крайно време е човечеството да премине на чиста, безопасна и възобновяема енергия.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1930 посещения

OFF

Последно качено » Новини