Календар

Софийският зоопарк изпрати млад мъжки египетски лешояд в Спасителния център в Стара Загора

Софийският зоопарк изпрати млад мъжки египетски лешояд в Спасителния център в Стара ЗагораНа 22.03.2014 г. екип на Спасителния център за диви животни и проект Завръщане на лешоядите в България посети зоопарка и взе птицата.

Младият лешояд е на две години, излюпен в зоопарка. До момента живееше със сестра си, недалеч от своите родители. Опитът показва, че египетските лешояди са особено чувствителни от своите съседи и не обичат наблизо да има други птици от вида, дори ако това са собствените им деца. Освен това лешоядчетата са твърде млади, за да се размножават и ще минат няколко години, преди да се заинтересуват от другия пол.

Затова, нашите колеги от Софийския зоопарк предпочетоха да изпратят младият лешояд в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора, където той ще може да избира между три дами. В Стара Загора всъщност се отглеждат четири птици от световнозастрешения вид, за съжаление всички те с трайни увреждания и не могат да бъдат освободени обратно в природата. Единствения кавалер например няма краче, заради което се опасяваме, че той може да не успее да стане татко.

Ето че от днес, старозагорските три дами имат още един кандидат за сърцата им. Всичките, вече пет лешояда, скоро ще бъдат преместени в специална клетка, изградена с финансовата подкрепа на Зоопарк Прага. Съдбата на изчезващия вид трогна управата на град Прага и след посещението на г-н Антонин Вайдъл от Чехия, градът реши, част от средствата, получени от посетители на зоопарк Прага, да бъдат изпратени за изграждането на клетка за лешояди в Спасителния център в България.

Египетският лешояд е световнозастрашен вид и за съжаление популацията му в България критично намалява и един от начините да се борим с това, е като се опитаме да размножаваме птици, които не могат да бъдат пуснати в природата.

Това е изключителен пример за международно сътрудничество и показва огромната роля, която зоопарковете могат да играят за завръщането на видовете в дивата природа.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2255 посещения

OFF

Последно качено » Новини