Календар

Горска ушата сова в Спасителния център за диви животни

Горска ушата сова в Спасителния център за диви животниТези дни в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани пристигна първото за годината бебе горска ушата сова. Пухкавото, щракащо с клюн, опулено създание стана повод да припомним отново нещо много важно за бебетата птици. В тази връзка разчитеми на вашата помощ, за да може апелът ни да достигне до повече хора.

Първото обаче ще отбележим, че горските ушати сови са нормални обитатели на нашите паркове и градини. Там те живеят през цялата година, като лятото отглеждат малките си в клоните на дърветата.

Няколко дни след излюпването си, тези пухкави мъници решават, че „родното“ гнездо е много тясно, и с подскоци и непохватни прелитания се предвижват по клоните на дърветата. А надвечер, с пискливите си звучета, привличат родителите, които са наблизо и винаги бдят над малките.

Често поради невнимание, или след буря, много от малките падат на земята. Там е опасно за тях, особена в града, където дебнат много хищници – котки, кучета, други птици.

И тук идва помощта от човека. Помощ, забележете, която се изразява не във вземане и изпращане в Спасителен център, а в поставяне отново на дърво, там, в района където е намерен мъникът, и където живее неговото семейство. Не можете да си представите колко добри катерачи са малките пухкави топки. Веднъж поставена, птичката бързо, бързо се покатерва нагоре и се шмугва в клоните на дървото.

От друга страна, ако подобен мъник бъде изпратен в Спасителния център, въпреки усилията на екипа ни, неговия шанс да оцелее след това в природата намалява значително. Защо? Ами защото няма кой да го научи как да оцелява в дивото, как да се храни и ловува и от кого да се пази.

Ето защо, и апелът ни към всички, които всеотдайно и с чисто сърце помагат на изпадналите в беда диви животни е - НЕ ВЗЕМАЙТЕ НА ВСЯКА ЦЕНА БЕБЕТА ПТИЦИ, ПАДНАЛИ ОТ ГНЕЗДОТО. ВИНАГИ ПРЕДИ ТОВА ПОТЪРСЕТЕ СЪВЕТ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ – РИОСВ, СПАСИТЕЛНИЯ ЦЕНТЪР ИЛИ ДРУГИ ПРИРОДОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

Повярвайте, това е най-доброто, което можете да направите за тях. И в доказателство ще ви припомним една тъжна история за три совички от миналото, отгледани в човешки дом, чийто край бе изпълнен с болка и страдание и завърши летално….

За повече въпроси, не се колебайте да се обърнете към екипа на Спасителния център на Зелени Балкани.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3014 посещения

OFF

Последно качено » Новини