Календар

Граждани за Рила от цяла България: „България е малка, да я запазим!”

Акции за запазване на Рила заляха цялата страна в ранния съботен следобед. 300 граждани в София, Варна, Пловдив, Силистра, Пазарджик, Шумен, Велико Търново и Казанлък излязоха на централните площади и улици в градовете си, за да покажат загрижеността си за планината Рила и да изразят категоричното си несъгласие с продължаващото там незаконно строителство. Навлизащият в Национален парк „Рила” ски курорт „Паничище-Езерата-Кабул” се изгражда в нарушение на над десет български и европейски закона. Непосредственият повод за акциите бе започналото изграждане с хеликоптер на пилоните за лифт от х.Пионерска до х.Рилски езера и отказът на министъра на околната среда и водите да вземе отношение по проблема.

Шумен - Нови пазар, 15 март 2008 г. Акции за запазване на Рила заляха цялата страна в ранния съботен следобед. 300 граждани в София, Варна, Пловдив, Силистра, Пазарджик, Шумен, Велико Търново и Казанлък излязоха на централните площади и улици в градовете си, за да покажат загрижеността си за планината Рила и да изразят категоричното си несъгласие с продължаващото там незаконно строителство. Навлизащият в Национален парк „Рила” ски курорт „Паничище-Езерата-Кабул” се изгражда в нарушение на над десет български и европейски закона. Непосредственият повод за акциите бе започналото изграждане с хеликоптер на пилоните за лифт от х.Пионерска до х.Рилски езера и отказът на министъра на околната среда и водите да вземе отношение по проблема.

От Паничище Златна Михайлова („Граждани за Рила”) сподели: „На Седемте рилски езера сме, тук незаконният лифт „х. Пионерска – х. Рилски Езера” е почти завършен – поставени са пилоните на лифта и строителството продължава. Ако 6000 души на ден се качват с този лифт в циркуса на Седемте рилски езера, крехкото равновесие на екосистемата ще бъде разрушено. Работниците много се страхуваха „да не се появят еколозите” и се оглеждаха за тях, дори заплашително ни запитаха дали не сме еколози.”

„В София се събрахме около 60-70 човека”, разказа Галина Славова от „Граждани за Рила”. „Всички се хванахме за ръце и играме хоро, имаше музикален съпровод от тъпан и гайда. Пяхме българския химн, „Хубава си моя горо” и много други български песни. На земята бяхме изрисували картини от Рила, продължихме и със събирането на подписката. Настроението на всички беше прекрасно, но исканията ни за спиране на незаконното строителство на Паничище остават категорични.”

Около 10 души се включиха в акцията по събиране на подписката за запазване на Рила в центъра на Шумен. При силен интерес на местните медии протече последвалата презентация и дискусия за опасностите от новите ски курорти в Рила, на която присъстваха около 35-40 души. „Планината Рила е най-старото духовно светилище в света. Тези ски курорти са пряко посегателство срещу най-ценното, което имаме – духовния ни център. Не можем да позволим това да се случи и сме готови да подкрепим гражданските инициативи за запазване на планината”, сподели развълнувано един от присъстващите на дискусията.

„В Силистра имаше около 20 души, половината от които деца”, разказа Виктор Стоянов. „Децата нарисуваха две общи картини, илюстриращи Рила чиста и непокътната преди ски курортите и Рила след намесата на човека. Имаше медии, раздавахме ръчно направени флаери.” Партньор на „Граждани за Рила” в Силистра беше местната неправителствена организация „Свят за всички”.

В Пазарджик акцията все още продължава с ентусиазъм и свежест. „Имаше много музика на живо, събрахме 364 подписа, участваха около 50 души. Акцията още не е завършила – тепърва предстои шествие по централните улици на Пазарджик, ще изпеем химна”, разказа Яна Папазова от Граждани за Рила–Пазарджик. “Раздавахме саморъчно направени от нас брошури за Рила, на които пише: „България е малка, не ни я бетонирайте!” Имаше и изложба на детски рисунки”

Във Варна за няколко часа бяха събрани 1800 подписа, събирането на подписи ще продължи до 20 ч. на централния площад пред Операта, а от 18 ч. започна прожекция на филмите за Рила и Банско. „В акцията участаха 30-40 души, имаше доста деца и млади майки“, предаде инж. Владимир Михайлов от Граждани за Рила - Варна. „Направихме брошури „Попитайте инвеститорите какво ще оставят на идното поколение”, които раздавахме на гражданите с призив да се обаждат на представителите на „Рила спорт АД“ Славейко Стайков, Тихомир Трендафилов и Драгомира Тенева.“ Исканията на Граждани за Рила-Варна са незаконните строежи на Паничище незабавно да бъдат спрени. Те са готови да прибегнат до по-радикални мерки като блокиране на главни кръстовища. Венцислава Цачева, майка на две деца, активен член на Граждани за Рила–Варна, заяви: „Искам моите деца да могат да се качват и радват на Седемте рилски езера, така както съм се качвала и радвала и аз.“

Димитър Смилянов разказа за Пловдив: „Събрахме над 1000 подписа, като акцията премина при огромен интерес от страна на гражданите, редяха се на опашка, за да се подпишат и говорят за проблема. Повечето вече знаеха и искат да подкрепят кампанията.“ Към акцията в Пловдив се присъедини и работната група на „Граждани за Рила“ от Карлово.

„Във Велико Търново голям плакат „Да спрем безобразието в Рила” приканваше дори и минувачите от отсрещните тротоари да пресекат улицата и да се включат в подписката за Рила, събрахме около 400-500 подписа. Раздавахме малки флаери „Спаси сърцето си“, сподели Таня Конакчиева. „Дойдоха млада майка с дете, облечени в тениски с рисунки на планината и надписи „Рила е извор на живот и вдъхновение" и „Рила не се продава“. Студентите от Великотърновския университет свириха с китари и тарамбуки и поканиха „Граждани за Рила“ да направят презентация в университета.“

Тази вечер и утре предстоят последните две презентации от второто национално информационно турне за Рила в Нови пазар и Разград.

За контакти:
Пазарджик – Яна Папазова, 0877910909
Варна – Владимир Михайлов, 0878 370173
София – Елена Карайотова, 0883 346 876
Шумен – Цвета Христова, 0895 461 590
Пловдив – Нели Арабаджиева, 0896 61 4312
Велико Търново – Таня Конакчиева, 0886 314 046
Силистра – Виктор Стоянов, 0885 750 988
Вера Петканчин – 0899 38 58 59

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3252 посещения

OFF

Последно качено » Новини