Календар

Костенурките са красиви, но да си ги вземеш е забранено и пагубно!

Костенурките са красиви, но да си ги вземеш е забранено и пагубно!И това е бракониерство - да вземеш костенурка от дивата природа и да я пуснеш в София, където ще умре следващата зима.

Тази костенурка е намерена в София и занесена на СДП Балкани. Ето какво казват те: "Много сме благодарни на хората, които я спасиха, предадоха ни я и сега ще я гледаме в Центъра за размножаване на костенурки до Драгоман, докато я върнем на подходящо за нея местообитание."

Всички видове костенурки са защитени и НЕ трябва да се пипат в дивата природа. Сухоземните костенурки обитават сухи склонове, предимно на по-ниска надморска височина и с южно изложение. Не се срещат нито в парковете на София, нито по северните склонове на Витоша. Ако намерите там костенурка - ни се обадете, за да ви дадем инструкции какво да правите.

А ако намерите костенурка на друго място в природата, най-напред се убедете, че това е НЕТИПИЧНО за този вид местообитание, преди да предприемете каквито и да е действия за преместването й. (Всяко едно такова действие е стрес за животното!)

Връзки: Център за размножаване на сухоземни костенурки
Целта на създаването на център за размножаване на сухоземни костенурки при град Драгоман е да бъде спасена местната популация на Шипоопашатата костенурка (Testudo hermanni), след постигане на генетично стабилна колония в контролирани условия.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2662 посещения

OFF

Последно качено » Новини